Jedno z moich naprawdę ulubionych dań - kotleciki z jajek na twardo, z młodymi ziemniakami, sosem koperkowym i sałatą z rzodkiewką to dla mnie perfekcyjnie wiosenny obiad.
Przepis na Kotleciki z jajek >>
Świetna letnia kolacja (lub lunch) - ciepłe ragout z młodych warzyw, z bazyliowym sosem i jajkiem w koszulce. Podajemy z młodymi kartofelkami lub świeżym razowym chlebem.
Przepis na Ragout wiosenne z jajkiem >>
Bardziej ciekawostka, niż praktyczny przepis, choć jeśli mamy akurat kawałek szwajcarskiego Bergkaese (i niedowagę...), to chyba warto spróbować. Coś jakby placki ziemniaczane w wersji zdekonstruowanej.
Przepis na Maluns czyli szwajcarskie ziemniaki >>
Warzywa w delikatnym cieście podajemy natychmiast po usmażeniu, z ćwiartkami cytryny i jakimś - na przykład jogurtowym - sosem do maczania.
Przepis na Rozmaite warzywa w cieście >>
Świetne, chrupiące warzywka w pikantnym cieście. Podajemy na gorąco, z jakimś dobrym chutneyem.
Przepis na Tempura z zielonych warzyw >>
Bardzo oryginalne wegetariańskie danie na większe okazje. Podajemy z sosem żurawinowym, sałatką z selera z orzechami i zapiekanymi ziemniakami. Mniejsze porcje sernika możemy podać jako deser - dla tych, którzy nie przepadają za słodyczami.
Przepis na Sernik z niebieskiego sera (z kruszonką) >>
Doskonała wegetariańska alternatywa dla steków. Najlepsze oczywiście byłyby duże prawdziwki, ale z braku laku (np. przy długotrwałej suszy...) wielkie pieczarki też się nadadzą.
Przepis na Grzyby z grilla z mozzarellą i parmezanem >>
Doskonałe, satysfakcjonujące danie - włoskie kopytka i lekki sos z jesiennych warzyw.
Przepis na Gnocchi z sosem warzywnym >>
Pyszny bezmięsny obiad lub lekka kolacja - włoskie zielone leniwki, polane pachnącym, szałwiowo-czosnkowym masełkiem. Mmm...
Przepis na Gnocchi szpinakowo-kozie >>
Klasyczne danie katalońskie - placek z ziemniaków i włoskiej kapusty. Możemy podawać go jako danie główne lub dodatek do grillowanych kiełbasek.
Przepis na Trinxat cerda >>