W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gnocchi z sosem warzywnym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Gnocchi z sosem warzywnym

Doskonałe, satysfakcjonujące danie - włoskie kopytka i lekki sos z jesiennych warzyw.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja gnocchi (patrz przepis Gnocchi lub Inne gnocchi)
  • por
  • maÅ‚a cukinia
  • 1/2 bakÅ‚ażana
  • żółta papryka
  • dojrzaÅ‚y (ale twardy) pomidor
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml biaÅ‚ego wina
  • gałązka Å›wieżego tymianku
  • tarty parmezan do podania

Gnocchi z sosem warzywnym - Opis przyrzÄ…dzania:

Przygotowujemy gnocchi zgodnie z odpowiednim przepisem. W czasie, gdy ziemniaki (potrzebne nam do ciasta na gnocchi) się gotują, przygotowujemy sos: por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ciemnozielony koniec i korzonki. Starannie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i drobno siekamy. Cukinię i bakłażan myjemy, wycieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek, nasiona i białe membrany, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Pomidor zanurzamy na minutę we wrzątku, studzimy w zimnej wodzie, zdejmujemy skórkę. Kroimy horyzontalnie na pół i przy pomocy małej łyżeczki usuwamy pestki. Miąższ kroimy także w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy wszystkie warzywa naraz i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 10 minut. Wlewamy białe wino i dodajemy listki oskubane z gałązki tymianku. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i zajmujemy się przygotowaniem gnocchi. Kiedy wrzucimy gnocchi do garnka, stawiamy z powrotem sos na ogniu i podgrzewamy. Ugotowane, odsączone gnocchi mieszamy z gorącym sosem i natychmiast podajemy z masą świeżo startego parmezanu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Gnocchi z sosem warzywnym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: