Warzywa w delikatnym cieście podajemy natychmiast po usmażeniu, z ćwiartkami cytryny i jakimś - na przykład jogurtowym - sosem do maczania.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Rozmaite warzywa w cieście - Opis przyrządzania:
Kukurydzę, kalafior i brokuły płuczemy na sitku. Papryki myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki i ogonki. Każdą ćwiartkę kroimy na 3 kawałki. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Boczniaki myjemy, osuszamy, większe - kroimy na pół. Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Kiedy się zagotuje, wrzucamy kukurydzę. Gotujemy przez minutę, odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy na sitko do osączenia. Teraz to samo robimy z kalafiorem, a potem z brokułami. 150 g mąki i mąkę ziemniaczaną mieszamy z żółtkami i szklanką (250 ml) bardzo zimnej wody. Dodajemy sól i pieprz do smaku, miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy parmezan i mieszamy. Olej rozgrzewamy we frytownicy do 160 stopni. Obtaczamy wszystkie warzywa w reszcie mąki, strząsamy nadmiar. Zanurzamy warzywa w cieście i smażymy w gorącym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i podajemy na gorąco, z cytryną i dowolnym sosem do maczania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Rozmaite warzywa w cieście: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |