W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Maluns czyli szwajcarskie ziemniaki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Maluns czyli szwajcarskie ziemniaki

Bardziej ciekawostka, niż praktyczny przepis, choć jeśli mamy akurat kawałek szwajcarskiego Bergkaese (i niedowagę...), to chyba warto spróbować. Coś jakby placki ziemniaczane w wersji zdekonstruowanej.

Kraj pochodzenia: Szwajcaria-Engandin

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
  • 350 g zwykÅ‚ej mÄ…ki
  • 150 g smalcu
  • 100 g masÅ‚a
  • szwajcarski alpejski ser i mus jabÅ‚kowy (lub powidÅ‚a) do podania

Maluns czyli szwajcarskie ziemniaki - Opis przyrzÄ…dzania:

2 dni przed podaniem gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Po 2 dniach ziemniaki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z mąką, solą i pieprzem i przez kilka minut dobrze wcieramy mąkę w ziemniaki (rękoma). Na bardzo dużej patelni (lub 2 mniejszych) rozgrzewamy smalec i masło. Wkładamy ziemniaki i smażymy, cały czas mieszając drewnianą łyżką, przez pół godziny. Ogień powinien być średni, pod koniec zaś smażenia duży - gotowe maluns powinny wyglądem przypominać skwareczki. Podajemy z którymś ze szwajcarskich serów alpejskich (Bergkaese) i musem jabłkowym lub duszonymi śliwkami (mogą też być i powidła).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Maluns czyli szwajcarskie ziemniaki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: