W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sernik z niebieskiego sera (z kruszonkÄ…)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Sernik z niebieskiego sera (z kruszonkÄ…)

Bardzo oryginalne wegetariańskie danie na większe okazje. Podajemy z sosem żurawinowym, sałatką z selera z orzechami i zapiekanymi ziemniakami. Mniejsze porcje sernika możemy podać jako deser - dla tych, którzy nie przepadają za słodyczami.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masÅ‚o do smarowania formy
  • 400 g zmielonego twarogu
  • 6 Å‚yżek twarożku homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 100 g niebieskiego sera
  • 150 g Å›wieżych żurawin
  • 100 g miÄ™kiszu buÅ‚ki
  • 50 g Å›wieżo startego parmezanu
  • czubata Å‚yżka masÅ‚a

Sernik z niebieskiego sera (z kruszonkÄ…) - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Małą tortownicę smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Mieszamy razem twaróg i twarożek homogenizowany. Jajka wbijamy do miseczki i rozbełtujemy widelcem. Dodajemy po trochu do twarogowej masy, cały czas mieszając. Lekko solimy i dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu. Dodajemy przebrane i opłukane żurawiny i pokruszony w kawałeczki niebieski ser. Mieszamy i wlewamy do przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut - sernik powinien zacząć się ścinać. Bułkę miksujemy w malakserze na drobne okruszki i mieszamy z parmezanem. Masło topimy i dolewamy do okruszków, mieszamy. Posypujemy wierzch sernika i lekko przyciskamy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na jakieś 15 minut, aż kruszonka się przyrumieni, a sernik będzie sprężysty przy dotknięciu. Studzimy sernik w formie przez kwadrans, po czym przekładamy na ładny talerz i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sernik z niebieskiego sera (z kruszonką): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sernik z niebieskiego sera (z kruszonkÄ…) przepisy:

  • Pory zapiekane z niebieskim serem
    Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.
  • Paluszki z niebieskim serem
    Smaczna pogryzka koktajlowa, doskonała na stojących przyjęciach (można wziąć do ręki). Każdy niebieski ser się nada, oczywiście im ostrzejszy, tym paluszki będą miały więcej charakteru.
  • Canneloni z grzybami i cukiniÄ…
    Danie jesienne, wegetariańskie i solidne, choć nieco typu "przegląd lodówki". Poza tym - jeśli nie liczyć sera, śmietanki, jajka i masła - całkiem zdrowe. Jeśli trafiłyby się prawdziwe leśne grzyby, to canneloni można podać i gościom. Podajemy z sałatką z pomidorów i czerwonej papryki.
  • Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem
    Bardzo zimowa i bardzo pyszna klasyczna zapiekanka z ziemniaków - tym razem z miłym dodatkiem niebieskiego sera. Jemy ją natychmiast po wyjęciu z pieca - możemy podać jeszcze sałatę z winegretem lub (w wersji bardziej wystawnej) rozmaite francuskie wędliny i marynaty dla zaostrzenia smaku.
  • Pizza z winogronami i niebieskim serem
    Słony placek z winogronami w rozmaitych formach pojawia się w krainach, gdzie rośnie winorośl. Nie trzeba jednak wytwarzać wina, by cieszyć się tym smakowitym jesiennym daniem (i kieliszkiem wina...).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: