Na trawie był dziś pierwszy poranny szron... Ale słońce świeci tak mocno i chmury są tak sierpniowe w charakterze, że mi się jeszcze jeden włoski deser przypomniał. Tak dla ochłody...
Przepis na Melon w prosecco >>
Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.
Przepis na Ciasteczka pekanowe (lub mazurek) >>
Zagraniczna wersja naszych rodzimych pierniczków. Smaczne i dobrze się przechowują.
Przepis na Ciasteczka imbirowe >>
Kolejna wersja popularnego szwajcarskiego ciasta, uszlachetnionego tym razem odrobiną brandy. Podajemy z bitą śmietaną.
Przepis na Ciasto marchewkowo-migdałowe >>
Smaczne i lekkie gofry dla wielbicieli cynamonu. Najlepsze są z bitą śmietaną i smażonymi jabłkami.
Przepis na Gofry cynamonowe >>
Cieniutkie plastry świeżego ananasa w syropie z włoskiego słodkiego wina... Dobre i odświeżające po sutym obiedzie.
Przepis na Ananas z vin santo >>
Bez Pumpkin Pie nie ma Święta Dziękczynienia. Howgh.
Przepis na Pumpkin pie czyli tarta z kremem dyniowym >>
Bardzo pyszne i bardzo amerykańskie ciasto dyniowe. Doskonałe na każdy jesienno-zimowy podwieczorek. Dlaczego Glorii? Bo przepis dostałam od znajomej Amerykanki - to nie o Glorię z "Madagaskaru" chodzi...
Przepis na Ciasto z dyni Glorii >>
To nie jest kompot w polskim znaczeniu tego słowa - to coś jakby mus z kawałkami owoców, jakby kisiel, jakby sos owocowy... Jak go zwał, tak go zwał, ważne, że to bardzo dobry, nieskomplikowany deser sam w sobie lub dodatek do rozmaitych innych deserów.
Przepis na Kompot z jabłek i gruszek >>
Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.
Przepis na Banany po kreolsku >>