Świetny rodzinny deser na jesienną niepogodę. Gorące śliwki pachną wyjątkowo smakowicie, a słodki wierzch przyjemnie chrupie (dzięki płatkom owsianym i orzechom).
Przepis na Śliwki z kruszonką >>
Doskonały deser na zakończenie kolacji przy grillu, gdy raczyliśmy się dużą ilością mięsa. Chłodny i delikatny krem w niedużych porcjach to właśnie to, na co będziemy mieli ochotę.
Przepis na Krem brazylijski >>
Sezon na figi jest dość krótki (sierpień-październik), a dojrzałe owoce kiepsko się przechowują - trzeba więc korzystać, kiedy są i jeść je na wszelkie możliwe sposoby...
Przepis na Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym >>
Wariacja na temat "lepkiego puddingu toffi", jednego z ulubionych deserów na Wyspach. Przepis pochodzi z hotelu Lake District Sharrow Bay i znalazłam go w brytyjskim piśmie Olive.
Przepis na Ciasto daktylowe z toffi >>
Krem pieczony w bain marie ma zawsze bardzo delikatną, jedwabistą konsystencję... W tym przepisie wszystko zależy od jakości czarnej czekolady, postarajmy się więc o jak najlepszą.
Przepis na Krem czekoladowy >>
Świetne zakończenie kolacji w stylu (rozmaicie) azjatyckim. Kulka dobrych lodów kokosowych byłaby tu całkiem na miejscu...
Przepis na Ananas pieczony z anyżkiem gwiazdkowym >>
Ładny, nieduży deser z mascarpone i poziomek. Kwintesencja lata.
Przepis na Poziomkowa pokusa >>
A tym razem mus w kolorze białym (z kolorowymi akcentami)...
Przepis na Mus z białej czekolady z malinami >>
Zimowe w charakterze lody mogą zagrać jako oryginalny świąteczny deser. Parfait podajemy w eleganckich plastrach, w towarzystwie bitej śmietany, śliwek w czerwonym winie lub sałatki z zimowych owoców.
Przepis na Parfait z suszonych śliwek z sezamem >>
Deser nie dla purystów, ale doprawdy wart spróbowania, zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zasypani dojrzałymi węgierkami...
Przepis na Tiramisu z węgierkami >>