Wariacja na temat "lepkiego puddingu toffi", jednego z ulubionych deserów na Wyspach. Przepis pochodzi z hotelu Lake District Sharrow Bay i znalazłam go w brytyjskim piśmie Olive.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 9-12 ciastek
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasto daktylowe z toffi - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Daktyle siekamy i przekładamy do rondelka. Wlewamy whisky i 150 ml wody. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy proszek do pieczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. 125 g masła ucieramy w misce z cukrem, aż masa będzie pulchna i gładka (najlepiej ręcznym mikserem). Dodajemy jajka, po jednym, za każdym razem starannie mieszając oraz mąkę. Dodajemy daktyle (wraz z płynem, w którym się moczyły) i starannie mieszamy. Kwadratową formę do ciasta (o boku około 22 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy na pół godziny (30 minut) do piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy toffi: do garnka wkłądamy 150 g masła, cukier muscovado i śmietankę. Powoli podgrzewamy, mieszając, aż sos się zagotuje. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Upieczone ciasto wyjmujemy, polewamy powierzchnię częścią sosu (tyle, żeby przykryć cały wierzch ciasta) i wstawiamy jeszcze na 2 minuty do pieca. Podajemy na ciepło, z resztą sosu w sosjerce i kulką waniliowych lodów lub bitą śmietaną.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasto daktylowe z toffi: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska