Niezwykła kombinacja, ale... nie wierz gębie, połóż na zębie. Chyba, że nie lubisz whisky. Albo truskawek. Albo lodów. Albo czarnego pieprzu. Ale to chyba niemożliwe?
Przepis na Lody z truskawkami, czarnym pieprzem i whisky >>
Słynny francuski deser - moelleux, czyli mocno czekoladowe ciastka podawane na gorąco. Gdy przekroimy warstwę ciasta, ze środka powinien wypłynąć gorący czekoladowy sos.
Przepis na Czekoladowe babki na gorąco >>
Nutella dla dorosłych.
Przepis na Mus czekoladowo-orzechowy >>
Brzoskwinie i prawdziwa wanilia uzupełniają się nawzajem, tworząc deser o obłędnym zupełnie zapachu i smaku. Podajemy brzoskwinie na ciepło (aromat jest silniejszy), ale i na zimno są całkiem niezłe. Moim zdaniem wystarczą same sobie, ale kulka lodów waniliowych lub miseczka kremu brulee nie zawadzi...
Przepis na Waniliowe brzoskwinie >>
Ucierane ciasto z masą świeżych moreli i polewą z kremowego serka. Jeśli używamy polskich, "działkowych" moreli, najpierw zdejmujemy z nich skórkę.
Przepis na Angielskie ciasto morelowe >>
Pyszne lody nie wymagające żadnej maszyny. Orzechy i migdały w karmelu przyjemnie chrupią i ładnie wyglądają w jasnym, delikatnie tymiankowym kremie. Dobry deser dla gości, bo trzeba go zrobić dzień wcześniej.
Przepis na Pralinowe parfait z tymiankiem >>
Prościutki krem z mlekiem kokosowym. Podajemy z dojrzałymi miękkimi owocami lub z sałatką ze świeżego ananasa.
Przepis na Flan kokosowy >>
Banany na ciepło zdecydowanie zyskują na smaku. A takie skarmelizowane, pachnące przyprawami i rumem, mmm... Podajemy z dobrymi lodami kokosowymi lub rumowymi.
Przepis na Smażone banany z korzeniami >>
Biała Dama, czyli Dame Blanche, to sztandarowy deser lodowy Belgii. Dama ta naprawdę nie jest wcale monochromatyczna, gdyż jej waniliową biel spowija czarny szal czekoladowego sosu. Wersja z klementynkami jest zdecydowanie wieczorowa...
Przepis na Biała Dama z klementynkami >>
Smaczny i delikatny krem kawowy z dodatkiem likieru Tia Maria lub Kahlua. Miły niedzielny deser.
Przepis na Kreolski krem kawowy >>