W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kreolski krem kawowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Kreolski krem kawowy

Smaczny i delikatny krem kawowy z dodatkiem likieru Tia Maria lub Kahlua. Miły niedzielny deser.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 szklanki (1/2 litra) pełnego mleka
  • 3 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 50 ml likieru kawowego
  • 5 żółtek
  • 120 g drobnego cukru
  • wiórki czekoladowe i cukier trzcinowy do posypania

Kreolski krem kawowy - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mleko podgrzewamy, aż niemal się zagotuje. W gorącym mleku rozpuszczamy kawę. Dolewamy likier. Żółtka ukręcamy z cukrem, aż masa zbieleje i zgęstnieje. Powoli dolewamy gorące kawowe mleko, cały czas mieszając. Krem kawowy przelewamy do 4 żaroodpornych miseczek lub filiżanek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy krem przez pół godziny, czyli 30 minut. Wyjmujemy miseczki z piekarnika i studzimy. Kiedy wystygną, wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy wiórkami czekoladowymi i cukrem trzcinowym.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kreolski krem kawowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kreolski krem kawowy przepisy:

  • Kawowy krem brulee
    Jedna z miliona odmian kremu pieczonego w bain marie i podawanego z chrupką warstwą karmelu na wierzchu. Co ciekawe, krem słodzony jest nie cukrem, a słodkim mlekiem skondensowanym, co nadaje mu dodatkową gładkość i charakterystyczny smak.
  • Kawowy krem pieczony
    Deser ten, kawowa wariacja kremu brulee, jest bardzo elegancki. Najlepiej podawać go w ładnych filiżankach do kawy - muszą jednak być żaroodporne.
  • Sos kawowy do deserów
    Kremowy kawowy sos typu "custard". Świetny do ciepłego ciasta ciasta czekoladowego lub gruszek w syropie.
  • Mrożony tort kawowy
    Elegancki mrożony deser dla amatorów kawy. Podajemy w zgrabnych trójkątach, z dodatkiem kawowego syropu.
  • Kreolski kremik
    Jedna z wielu wersji pieczonego kremu, tym razem z mlekiem kokosowym. Świetny deser na lato, kiedy do stosu truskawek, malin, wiśni i porzeczek potrzebujemy czegoś łagodnego w smaku.




Podziel się linkiem:


Komentarze: