W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto z dyni Glorii

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasto z dyni Glorii

Bardzo pyszne i bardzo amerykańskie ciasto dyniowe. Doskonałe na każdy jesienno-zimowy podwieczorek. Dlaczego Glorii? Bo przepis dostałam od znajomej Amerykanki - to nie o Glorię z "Madagaskaru" chodzi...

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki piure z dyni (patrz przepis podstawowy)
  • 2 szklanki cukru
  • szklanka oleju sÅ‚onecznikowego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mÄ…ki
  • 2 Å‚yżeczki sody
  • Å‚yżeczka mielonego cynamonu
  • masÅ‚o do smarowania tortownic
  • 150 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 5 Å‚yżek miÄ™kkiego masÅ‚a
  • Å‚yżeczka ekstraktu waniliowego (nie aromatu!)
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 Å‚yżki likieru Malibu
  • garść przyrumienionych wiórków kokosowych do posypania

Ciasto z dyni Glorii - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Piure z dyni miksujemy z cukrem i olejem na gładką masę. Jajka wybijamy ze skorupek i rozbijamy lekko widelcem. Dodajemy do masy dyniowej i mieszamy. Mieszamy mąkę, sodę, cynamon i pół łyżeczki soli. Przesiewamy do dyniowej mieszaniny i miksujemy na gładką masę. 2 tortownice o średnicy 22 cm smarujemy masłem, wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia i znów smarujemy masłem. Ciasto dzielimy sprawiedliwie między tortownice i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny - dobrze jednak sprawdzić patyczkiem. Upieczone placki studzimy na kratce. Teraz robimy krem: serek, masło i wanilię ubijamy mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo przesiany cukier puder - niekoniecznie całe półtorej szklanki, trzeba poziom słodyczy dostosować do własnych upodobań. Na koniec dolewamy 2-3 łyżki Malibu, ciągle miksując - krem nie powinien być zbyt rzadki, bo spłynie z ciasta. Zimne placki dyniowe przekładamy kremem; resztą smarujemy wierzch. Posypujemy przyrumienionymi wiórkami kokosowymi.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto z dyni Glorii: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

kati.it, 2010-10-19 20:42:13
Ciasto pyszka, mniam mniam, polecam wszystkim, naprawde boskie!!!
Moja ocena: 5