W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ananas z orzechami i miodem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ananas z orzechami i miodem

Ciepłe plastry ananasa, skropione miodowo-rumowym sosem, z przypieczonymi orzechami i wolno roztapiającą się kulką lodów na wierzchu...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 maÅ‚e dojrzaÅ‚e ananasy
  • 100 g pÅ‚ynnego miodu
  • 30 ml ciemnego rumu
  • 2 Å‚yżki obranych migdałów
  • 2 Å‚yżki orzechów wÅ‚oskich
  • 2 Å‚yżki orzechów laskowych
  • lody rumowo-rodzynkowe do podania

Ananas z orzechami i miodem - Opis przyrzÄ…dzania:

Ananasom obcinamy pióropusze i podstawy. Ostrym nożem ścinamy skórkę, wycinając wszystkie "oczka". Każdy ananas kroimy poziomo na 3 grube plastry, po czym układamy na dużym talerzu. Miód wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy rum, mieszamy i polewamy plastry ananasa. Przykrywamy plastikową folią i odstawiamy na 2 godziny. Migdały i orzechy grubo siekamy. Wsypujemy na sporą, ciężką patelnię i podpiekamy na średnim ogniu na złoto, cały czas mieszając. Zsypujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Plastry ananasa przekładamy na kratkę ustawioną nad blachą. Skrapiamy sosem z macerowania i wstawiamy pod opiekacz. Kiedy owoce się zarumienią, odwracamy, polewamy sosem i grillujemy drugą stronę. Plastry ananasa przekładamy na talerze, na środku każdego kładziemy kulkę lodów, posypujemy orzechami i polewamy miodowo-rumowym sosem, pozostałym od macerowania. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ananas z orzechami i miodem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: