W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Angielska zupa cebulowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Angielska zupa cebulowa

Brytyjczycy uwielbiają połączenie cebuli i szałwi - w ten sposób przyprawiają wieprzowinę lub nadzienie do drobiu, ten zestaw również stosują w zupie - zupełnie innej, niż ta najbradziej znana, francuska. Podajemy z grzankami z serem.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże białe cebule
  • ząbek czosnku
  • por
  • duży ziemniak
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • olej słonecznikowy
  • 2 listki laurowe
  • 2 gałązki świeżej szałwii
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego

Angielska zupa cebulowa - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy z łusek. 3 z nich grubo siekamy, a jedną kroimy w cienkie krążki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ciemnozielone końcówki, zaś białą część starannie płuczemy. Kroimy w plasterki.
Ziemniak obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
Seler myjemy i kroimy w plasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę w krążkach i smażymy na małym ogniu, aż będzie przezroczysta i miękka. Nie pozwalamy się jej zarumienić. Usmażoną cebulę odstawiamy na bok.
W dużym rondlu rozgrzewamy drugą łyżkę masła i drugą łyżkę oleju. Dodajemy posiekane cebule, czosnek, por, ziemniak i seler naciowy. Smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną - i one nie powinny się zarumienić. Dodajemy listki laurowe, sól i łyżeczkę ziarenek pieprzu.
Z szałwii obieramy listki i odkładamy na bok, a łodyżki wkładamy do garnka.
Zupę zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez 30 minut (pół godziny). Potem zdejmujemy garnek z ognia i wyławiamy łodyżki szałwii, listki laurowe i ziarna pieprzu. Porcjami miksujemy zupę w blenderze lub malakserze, aż będzie miała bardzo gładką konsystencję. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy krążki cebuli i posiekane drobno listki szałwii. Podgrzewamy niemal do wrzenia i podajemy z grzankami z serem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Angielska zupa cebulowa: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Angielska zupa cebulowa przepisy:

  • Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią
    Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.
  • Kotlety wieprzowe ze staroświeckim sosem szałwiowym
    Znakomite kotlety z karkówki w gęstym cebulowo-szałwiowym sosie. Jeśli robimy je wcześniej i zamierzamy odgrzać, resztę masła dodajemy do sosu dopiero w ostatniej chwili. Do mięsa pasuje piure ziemniaczane lub - mniej tradycyjnie - kładzione kluseczki i dużo zielonych warzyw: fasolka, brokuły, bób, włoska kapusta...
  • Polenta z sosem grzybowym
    Kwintesencja jesieni - grzyby i pomidory w jednym sosie, a do tego gorące, przyrumienione plastry polenty. Świetne danie na deszczowy wieczór wrześniowy, z kieliszkiem czerwonego wina, rzecz jasna.
  • Angielska zupa z natki pietruszki
    Delikatna, pastelowa w kolorze i subtelna zupka z ziemniaków i natki. Klasyczne danie brytyjskiej kuchni i kolejny dowód na to, że poddani Królowej też lubią dobrze zjeść.
  • Podstawowy wywar z wołowiny
    Klasyczny wywar z wołowiny, używany do wielu zup i sosów. Można zrobić zapas i zamrozić - a wtedy po co komu kostka rosołowa?




Podziel się linkiem:


Komentarze: