Tradycyjny na Wyspach sos do bożonarodzeniowego indyka, a przez resztę roku do niedzielnego kurczaka. To z niego śmieli się Francuzi, że choć wyznań Brytyjczycy mają kilkaset, to sos tylko jeden.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Angielski sos chlebowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy po 2 goździki, wkładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy tymianek, pieprz i listek laurowy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. Trzymamy mleko w takim stanie przez 5 minut, po czym rondelek przykrywamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny.
Z kromek chleba odcinamy skórkę, zaś miękisz kruszymy w rękach.
Mleko cedzimy do czystego rondelka, dodajemy chleb i masło. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, mieszając, przez 10-15 minut. Chleb powinien niemal rozpuścić się w mleku, a sos zgęstnieć.
Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką, zaś tuż przed podaniem podprawiamy śmietanką.
Sos możemy zrobić wcześniej, po czym delikatnie odgrzać i dodać śmietankę.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Angielski sos chlebowy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna