W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Awokado z sashimi z tuńczyka

Przystawka

Awokado z sashimi z tuńczyka

Minimalistyczna w duchu przystawka, a skoro tak, to wszystkie składniki muszą być absolutnie najlepszej jakości - idealnie dojrzałe awokado, ruszający się jeszcze tuńczyk (no, w każdym razie prawie), oliwa pierwszego sortu...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 dojrzałe (ale nie bardzo miękkie) awokado
  • 350 g super świeżego tuńczyka
  • sok z 2 limetek
  • 2 łyżki najlepszej możliwej oliwy z oliwek
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 cebulki dymki

Awokado z sashimi z tuńczyka - Opis przyrządzania:

Awokado kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy pestkę, zdejmujemy skórkę, zaś miąższ kroimy w długie cienkie paski. Skrapiamy sokiem z limetek, solimy i - pardon - pieprzymy. Plastry awokado rozkładamy ostrożnie i sprawiedliwie na 4 (najlepiej gładkie białe) talerze. Tuńczyka kroimy w cienkie plastry i układamy estetycznie na awokado. Polewamy oliwą z oliwek, ozdabiamy listkami kolendry i pokrojoną cebulką dymką. Posypujemy jeszcze pieprzem z młynka i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Awokado z sashimi z tuńczyka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: