Nie wiem, czyj to przepis, ale chyba Nigela Slatera... Znalazłam go nabazgranym na świstku wśród miliona wycinków kulinarnych. Błyskawiczny, wegetariański, doskonały. W przepisie pojawia się pasta sezamowa - zapewne powinna być azjatycka, ale jakoś nie mogę jej znaleźć nawet w etnicznych sklepach, używam więc śródziemnomorskiej tahini.
Kraj pochodzenia: Daleki Wschód
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Azjatycki makaron z sosem sezamowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W głębokim rondlu (lub patelni) mieszamy czosnek, pastę sezamową, sos sojowy, wino ryżowe (lub sherry), ocet ryżowy i olej sezamowy. Dodajemy 4 łyżki wody, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, mieszając.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do rondla z sosem i starannie, choć szybko, mieszamy.
Podajemy natychmiast, w głębokich talerzach.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Azjatycki makaron z sosem sezamowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna