W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bardzo udane jabłka z syropem klonowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Bardzo udane jabłka z syropem klonowym

Naprawdę świetne - robiłam je ostatnio do naleśników, doskonałe. Dodatek jogurtu jest bardzo właściwy - odświeża smak, łagodzi słodycz, ładnie wygląda.

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 spore sÅ‚odkie jabÅ‚ka
  • cytryna
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa
  • laska wanilii
  • kilka Å‚yżek soku z jabÅ‚ek
  • 100 ml najlepszego syropu klonowego
  • 250 g greckiego lub tureckiego jogurtu naturalnego

Bardzo udane jabłka z syropem klonowym - Opis przyrządzania:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy na 3 plasterki. W trakcie obierania i krojenia skrapiamy jabłka odrobiną soku z cytryny, żeby nie ciemniały.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy jabłka i smażymy na średnim ogniu, aż zarumienią się od spodu. Przewracamy na drugą stronę i oprószamy świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Smażymy, aż i druga strona ładnie się przyrumieni.
Do jabłek wkładamy przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii, wlewamy 2-3 łyżki soku z jabłek.
Jeśli jabłka są już miękkie, wlewamy prawie cały syrop klonowy (odrobinę zostawiamy do polania jogurtu) i zagotowujemy. Gotujemy kilka chwil, aż syrop zacznie ciemnieć i gęstnieć. Co jakiś czas potrząsamy patelnią, ale raczej nie mieszamy, bo jabłka się rozlecą.
Przekładamy jabłka na talerzyki, kładziemy na każdej porcji czubatą łyżkę jogurtu i skrapiamy resztą syropu klonowego.
Pozostały jogurt podajemy w miseczce, żeby każdy mógł sobie dobrać, jeśli ma ochotę.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Bardzo udane jabłka z syropem klonowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: