W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bellini

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Bellini

Wspaniały letni aperitif. Mój ulubiony.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Wenecja

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dojrzaÅ‚a brzoskwinia
  • 100-150 ml Prosecco

Bellini - Opis przyrzÄ…dzania:

Dojrzałą słodką brzoskwinię obieramy ze skórki - w tym celu zanurzamy ją na minutę we wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą. Skórka zejdzie sama pod naciskiem palców. Usuwamy pestkę i brzoskwinię miksujemy na gładkie piure. Do wysokiego kieliszka do szampana wlewamy brzoskwiniowe piure do 1/4 wysokości. Delikatnie dopełniamy bardzo zimnym Prosecco.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Bellini: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Bellini przepisy:

  • Limoncello Spritz Limoncello Spritz
    Wspaniała odmiana popularnego w naszych czasach drinka. Limoncello Spritz został nam objawiony w Limone na jeziorem Garda (w Limone wszystko jest z cytryną...) i bardzo przypadł nam do gustu, z pewnym zastrzeżeniem, że był trochę za słodki. To jednak dało się łatwo skorygować, a i limoncello użyłam domowej produkcji, więc miało więcej smaku, niż takie "knajpowe".
  • Melon w prosecco
    Na trawie był dziś pierwszy poranny szron... Ale słońce świeci tak mocno i chmury są tak sierpniowe w charakterze, że mi się jeszcze jeden włoski deser przypomniał. Tak dla ochłody...
  • Przegrzebki z zioÅ‚ami i parmezanem
    Kiedy wpisuję przepis na przegrzebki, zawsze mam problem z rubryką "styl potrawy" - z jednej strony małże te potrafią być tak drogie, że kwalifikują się do działu "ekstrawaganckie". Z drugiej jednak strony, przepis jest zazwyczaj tak prosty, że z ekstrawagancją nie ma nic wspólnego... A przegrzebki są takie dobre!
  • Sos Melba
    Nie jest to klasyczny sos, jaki używamy do lodów a la Melba. Ten sos łączy w sobie brzoskwinie i maliny, a dodatek brandy przyjemnie go zaostrza. Podajemy na ciepło lub zimno.
  • Piure z ziemniaków z zielonÄ… paprykÄ…
    Takie piure, kapiące oliwą, podaje się w Sewilli jako tapa w indywidualnych porcjach. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek, np. do smażonej kaszanki lub ryby z grilla.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: