W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bezgrzeszny sos tatarski

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Bezgrzeszny sos tatarski

Lekki sos tatarski, wyobrażcie sobie - bez majonezu! Szczerze mówiąc, wolę go od tradycyjnego, poza tym można zjeść go dużo bez wyrzutów sumienia.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • jajko
  • łyżeczka musztardy z Dijon
  • 4 czubate łyżki naturalnego odtłuszczonego jogurtu
  • ogórek konserwowy
  • pół małej cebulki
  • łyżka kaparów
  • grzybki marynowane

Bezgrzeszny sos tatarski - Opis przyrządzania:

Jajko gotujemy na twardo (8-10 minut) i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Wydłubujemy żółtko i wkładamy je do miseczki. Do żółtka dodajemy musztardę i rozcieramy jedno z drugim starannie na gładką masę. Po trochu, cały czas ucierając, dodajemy jogurt. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Białko z jajka drobno siekamy. Ogórek konserwowy obieramy ze skórki i też drobno siekamy. Cebulkę obieramy i bardzo drobno siekamy. Kapary osączamy z zalewy i siekamy. Siekamy tyle marynowanych grzybków, żeby wyszło jakieś 3 łyżki. Wszystko, co posiekane, dodajemy do sosu i starannie mieszamy. Trzymamy pod przykryciem i w chłodzie do chwili podania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bezgrzeszny sos tatarski: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Bezgrzeszny sos tatarski przepisy:

  • Sos tatarski
    Sos tatarski zasadniczo jest Francuzem z pochodzenia, jak zresztą większość sosów. Ale w Polsce zyskał taką popularność, że można go uznać za ziomka - zwłaszcza, jeśli dodamy marynowane grzybki, we Francji nie paraktykowane.
  • Wariacja na temat sosu remoulade Wariacja na temat sosu remoulade
    Sosy typu remoulade to popularny tu i ówdzie na świecie dodatek do różnych smażonych cosiów. Jest to, krótko mówiąc, majonez wymieszany z rozmaitymi, drobno posiekanymi dodatkami, a używamy go, by dodać życia takim, na przykład, placuszkom z cukinii, plastrom smażonego żółtego sera, czy też warzywom w cieście. Wersja z tego przepisu posłuży do polania smażonych zielonych pomidorów na dzisiejszy obiad.
  • Mężowska sałatka z jajek
    Ulubiona sałatka mojego Męża - jest szczęśliwie tak prosta, że może ją sobie przyrządzić sam, jeśli tylko jej zapragnie (a zła żona nie zrobi).
  • Marynowana brukselka
    Brukselka w wersji koktajlowej!
  • Serek z Liptowa czyli liptauer
    Klasyczna przystawka z czasów cesarsko-królewskich. Bardzo smaczny, zdecydowanie przyprawiony serek podajemy w towarzystwie rozmaitych świeżych warzyw, oliwek, krakersów, małych ciepłych grzanek, korniszonów itp.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Malwinka, 2016-04-02 10:11:17
Uwielbiam sos tatarski http://wysmienity.pl/sos-tatarski/
Moja ocena: brak oceny