W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Błyskawiczne ciastka ze śliwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Błyskawiczne ciastka ze śliwkami

Nie ma nic lepszego na jesienne deszczowe popołudnie, niż szklanka herbaty i ciepłe ciastko ze śliwkami.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 duże czerwone śliwki lub 8 węgierek
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka masła

Błyskawiczne ciastka ze śliwkami - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy arkuszem papieru do wypieków. Ciasto rozwijamy i wycinamy 4 kółka o średnicy 12 cm. Przekładamy kółka na blachę i ostrym nożem zaznaczamy na każdym kółku linię w odległości centymetra od brzegu - tylko zaznaczamy, a nie przecinamy ciasto na wylot. Śliwki myjemy i osuszamy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Jeśli mamy duże czerwone śliwki, to na jedno ciastko powinna wystarczyc połówka - kroimy ją na plasterki i układamy dachówkowato na cieście, skórką do góry (zaznaczony brzeg zostawiamy wolny). Jeśli zaś mamy węgierki, to każdą śliwkę kroimy na 4 części i układamy na każdym kółku po 8 cząstek (czyli po 2 śliwki). Owoce posypujemy cukrem i na wierzchu kładziemy mały kawałeczek masła. Wstawiamy blachę do piekarnika na mniej więcej pół godziny - brzegi ciastek powinny podrosnąć i mieć ciemnozłoty kolor. Ciastka lekko studzimy i podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Błyskawiczne ciastka ze śliwkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: