Wersja "instant" popularnej w Stanach zupy. Chowder jest tak solidny, że z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy posiłek, zwłaszcza jeśli damy do niego kawałek świeżego chleba. Uwaga - dzieci to lubią! (możemy więc poprosić o pomoc w obieraniu, krojeniu i mieszaniu)
Kraj pochodzenia: USA
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Błyskawiczny chowder - Opis przyrządzania:
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
Seler myjemy, przycinamy z obu końców i obieramy z "wąsów", po czym kroimy w cienkie plasterki.
Czosnek obieramy i kroimy w paseczki.
Boczek kroimy w kostkę, odcinając skórę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkÄ™.
W sporym garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy boczek i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż zacznie się lekko rumienić.
Dodajemy cebule i seler i smażymy dalej, aż cebula zrobi się szklista.
Teraz dodajemy czosnek i ziemniaki i podsmażamy jeszcze, mieszając, przez minutę lub dwie.
Wlewamy wywar i doprowadzamy wszystko razem do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez kwadrans, a w każdym razie do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy na sicie i dodajemy do zupy. Wlewamy także śmietanę - dobrze jest najpierw rozmieszać ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wówczas się nie zetnie - i dobrze mieszamy. Podgrzewamy niemal do wrzenia, po czym doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Zupę podajemy bardzo gorącą, w mroźny dzień.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Błyskawiczny chowder: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna