W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bretoński naleśnik z jajkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Bretoński naleśnik z jajkiem

Doskonałe małe danko, lub - przy większej ilości naleśników - cały posiłek. Zasłużona nagroda dla smażącego.

Kraj pochodzenia: Francja - Bretania

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżeczka masła
  • ciasto na galettes
  • jajko
  • 2 łyżki tartego sera gruyere

Bretoński naleśnik z jajkiem - Opis przyrządzania:

Na sporej patelni roztapiamy masło. Kiedy będzie gorące, wlewamy niepełną wazową łyżkę ciasta i tak obracamy patelnią, żeby ciasto równomiernie rozlało się po całej powierzchni. Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu i smażymy, aż naleśnik będzie rumiany od spodu. Odwracamy naleśnik na drugą stronę i natychmiast na jego powierzchnię wbijamy jajko. Posypujemy serem i smażymy na małym ogniu, aż białko się zetnie. Posypujemy solą i pieprzem i zaginamy brzegi naleśnika do środka tak, żeby powstał kwadrat. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bretoński naleśnik z jajkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Bretoński naleśnik z jajkiem przepisy:

  • Bulion z makaronem naleśnikowym (i odrobiną sherry)
    Wytworna zupa, znakomita na początek świątecznego obiadu - wyrafinowana, lekka i nie zapycha!
  • Naleśniki podstawowe Naleśniki podstawowe
    Prosty przepis na cienkie, smaczne naleśniki, wraz z instrukcją smażenia (dla potrzebujących).
  • Naleśniki gryczane
    Klasyczne gryczane naleśniki, zwane we Francji "galettes". Plus instrukcja smażenia (dla potrzebujących).
  • Moje rodzinne wigilijne paszteciki z grzybami
    Bez tych pasztecików moja Rodzina nie usiądzie spokojnie do wigilijnego stołu. Tradycyjnie w Wigilię nie jemy żadnych pierogów ani uszek, ale wszyscy uwielbiamy suszone grzyby, a nasze paszteciki - szczerze mówiąc, po prostu naleśniki z grzybowym nadzieniem - są chyba najlepszym sposobem ich spożywania. Doskonale pasują do barszczu, szczególnie jeśli posmaruje się je sosem chrzanowym. Tak, brzmi to dziwnie, ale suszone grzyby doskonale komponują się z chrzanem, nie wierz gębie, połóż na zębie.
  • Les Gougères Les Gougères
    Najbardziej klasyczna na świecie przegryzka do wina - i to dosłownie "przegryzka", gdyż ten ptysiowo-serowy chlebek tradycyjnie służy właśnie do oczyszczania podniebienia pomiędzy różnymi winami na porządnych degustacjach. W warunkach domowych możemy go jednak podać jako pieczywo, do miski mieszanej sałaty albo do sałatki z soczewicy lub fasolki, z kieliszkiem wina, najlepiej białego... Możemy też z tego ciasta upiec eleganckie małe serowe ptyśki, znakomite na przyjęcia. Znów do wina, co robić.




Podziel się linkiem:


Komentarze: