Koktajl ten powstał wówczas, kiedy spragnieni caipirinhi balowicze nie znaleźli w barku brazylijskiej cachacy. Wlali więc, co mieli - no i proszę, przyjęło się!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Caipiroska - Opis przyrzÄ…dzania:
Limetki kroimy w małe kawałki i wkładamy je do miski. Posypujemy cukrem i ugniatamy np. tłuczkiem z moździerza, aż limetki puszczą sok. Przy okazji również ze skórki uwolni się nieco olejków aromatycznych. Limetki wraz z sokiem rozdzielamy między 6 szklaneczek. Dokładamy kruszony lód tak, by sięgał niemal do brzegu. Dopełniamy wódką - wniosek więc z tego taki, że im wyższa szklaneczka, tym więcej wejdzie do niej wódki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Caipiroska: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
« | KwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |