W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chłodnik z melona i ogórka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chłodnik z melona i ogórka

Lekka i delikatna zimna zupa, przyjemnie zaostrzona imbirem i limetką. Doskonała na naprawdę upalny dzień.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duży i dojrzały melon Galia
  • duży ogórek sałatkowy
  • limetka
  • kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
  • 2 gałązki świeżej mięty

Chłodnik z melona i ogórka - Opis przyrządzania:

Melon kroimy na pół, łyżką wydłubujemy pestki. Kroimy owoc w kawałki i obieramy ze skórki. Obrane kawałki kroimy w kostkę i wkładamy do blendera.
Ogórek myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kawałki i wkładamy do blendera.
Z wyszorowanej limetki wyciskamy sok i wlewamy do blendera.
Imbir obieramy i albo ścieramy na tarce, a potem przez ściereczkę wyciskamy sok, albo wyciskamy kawałki w wyciskarce do czosnku. Sok imbirowy dodajemy do blendera.
Wszystko razem miksujemy na gładkie piure i doprawiamy do smaku odrobiną soli, spora ilością pieprzu i ewentualnie cukrem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, aż zupa będzie bardzo zimna.
Miętę myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Siekamy drobno i dodajemy do zupy tuż przed podaniem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chłodnik z melona i ogórka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Chłodnik z melona i ogórka przepisy:

  • Zimna zielona zupka
    Wspaniała letnia zupa na szczególnie upalny dzień. Podajemy z grzaneczkami lub jakąś dobrą salsą - może to być na przykład *!*2422*!*. Mmm...
  • Mrożony jogurt melonowy Mrożony jogurt melonowy
    Mrożony jogurt to jedna z najlepszych form pobierania lodów - smak jogurtu przy mrożeniu właściwie zanika, zostawiając po sobie jedynie gładką konsystencję lodów i wzmagając jednocześnie smak owoców. Taki deser, ni to lody, ni to sorbet, Anglosasi nazywają "sherbet" (lub, rzecz jasna, "frozen yoghurt"). Needless to say - melon musi być naprawdę dojrzały!
  • Zimna zupa ziołowa
    Przyjemny chłodnik na upalny wiosenny dzień. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
  • Portugalska zupa śliwkowa
    Bardzo oryginalny chłodnik na ciepły jesienny dzień - kolor ma przepiękny! Podajemy z owczym serem i malutkimi chrupkimi grzankami.
  • Chłodnik szczawiowy
    Doskonały jasnozielony chłodnik, zupełnie bez gotowania. Po prostu wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy. Podajemy z kostkami lodu (zwykłymi lub ogórkowymi: *!*3652*!*) i małymi grzankami (*!*1683*!* lub *!*1975*!*).


Podziel się linkiem:




Komentarze: