Lekka i delikatna zimna zupa, przyjemnie zaostrzona imbirem i limetką. Doskonała na naprawdę upalny dzień.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Chłodnik z melona i ogórka - Opis przyrządzania:
Melon kroimy na pół, łyżką wydłubujemy pestki. Kroimy owoc w kawałki i obieramy ze skórki. Obrane kawałki kroimy w kostkę i wkładamy do blendera.
Ogórek myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kawałki i wkładamy do blendera.
Z wyszorowanej limetki wyciskamy sok i wlewamy do blendera.
Imbir obieramy i albo ścieramy na tarce, a potem przez ściereczkę wyciskamy sok, albo wyciskamy kawałki w wyciskarce do czosnku. Sok imbirowy dodajemy do blendera.
Wszystko razem miksujemy na gładkie piure i doprawiamy do smaku odrobiną soli, spora ilością pieprzu i ewentualnie cukrem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, aż zupa będzie bardzo zimna.
Miętę myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Siekamy drobno i dodajemy do zupy tuż przed podaniem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Chłodnik z melona i ogórka: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska