W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chłodnik z zielonego groszku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chłodnik z zielonego groszku

Prawdziwie letnia zupa o pięknym, pastelowym kolorze.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g mączystych ziemniaków
  • 25 g masła
  • pęczek dymki
  • 850 ml wywaru warzywnego (mniej więcej 3 i pół szklanki)
  • 200 g zielonego groszku - świeżego lub mrożonego
  • 200 ml greckiego jogurtu
  • szczypiorek

Chłodnik z zielonego groszku - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dymkę czyścimy, płuczemy i drobno siekamy. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy ziemniaki i dobrze mieszamy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy dymkę i wywar warzywny. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy groszek i gotujemy 3 minuty. Porcjami miksujemy zupę w blenderze na gładkie piure. Przelewamy do miski, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Kiedy zupa wystygnie, miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż chłodnik będzie naprawdę zimny.Podajemy posypany drobno siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chłodnik z zielonego groszku: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Chłodnik z zielonego groszku przepisy:

  • Chłodnik ziołowy
    Zupo-sałatka, bardzo odświeżająca i niemal całkowicie pozbawiona kalorii.
  • Chłodnik z zielonej sałaty
    Oryginalna i niskokaloryczna zupa - doskonała jako przystawka w upalny letni dzień.
  • Krem z zielonego groszku
    Elegancka wersja popularnej zupy. Białe wino i świeża melisa cytrynowa ożywiają smak i nadają zupie - hmm, powiedzmy "głębszy wymiar". Podajemy z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  • Chłodnik ze szparagów
    Sezonowa zupa z zielonych szparagów - w sam raz do uczczenia gorących majowych dni (gdyby się takie trafiły...).
  • Błyskawiczny chłodnik z zielonego groszku
    Inna wersja zimnej zupy z zielonego groszku - tym razem błyskawicznie błyskawiczna!




Podziel się linkiem:


Komentarze: