W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chłodnik z zielonej sałaty

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chłodnik z zielonej sałaty

Oryginalna i niskokaloryczna zupa - doskonała jako przystawka w upalny letni dzień.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • słodka cebula
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki (pół litra) wywaru warzywnego
  • 2 duże główki sałaty masłowej
  • niepełna szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • śmietanka kremowa
  • szczypiorek

Chłodnik z zielonej sałaty - Opis przyrządzania:

Słodką cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Sałatę obieramy z wierzchnich liści, starannie płuczemy, osączamy i kroimy w cienkie paski. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę, ziemniaki i rozgnieciony ząbek czosnku. Wlewamy wywar warzywny i zagotowujemy. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy i gotujemy warzywa na małym ogniu 20 minut. Wrzucamy pokrojoną sałatę i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Zupę miksujemy w blenderze. Mieszamy z mlekiem i zostawiamy do wystygnięcia. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zupę podajemy bardzo zimną, z odrobiną kremowej śmietanki, posypaną siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chłodnik z zielonej sałaty: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: