Jak każdy chowder, i ten wywodzi się ze Stanów. W sezonie używamy ziaren świeżej kukurydzy, ale przez resztę roku ta z puszki musi nam wystarczyć.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Chowder z kukurydzÄ… i krewetkami - Opis przyrzÄ…dzania:
Dymkę myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy na sicie. W rondlu rozpuszczamy masło. Wrzucamy dymkę, ziemniak i kukurydzę. Smażymy przez kilka minut, po czym dolewamy wywar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez jakieś 10 minut, do czasu, gdy ziemniak będzie miękki. Dodajemy krewetki i śmietankę. Mieszamy. Podgrzewamy, aż krewetki będą gorące. Podajemy chowder w głębokich talerzach, posypany siekanym szczypiorkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Chowder z kukurydzą i krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna