Łagodny chutney o pięknej barwie.
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 6-8 słoików
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Chutney z dyni - Opis przyrządzania:
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę o boku 1 cm (oczywiście mniej więcej). Wrzucamy kostki do durszlaka, porządnie solimy (najlepiej grubą solą) i zostawiamy w spokoju na noc. Następnego dnia starannie płuczemy dynię w zimnej wodzie i wysypujemy na czystą ściereczkę (świetnie sprawdzają się tetrowe pieluchy), żeby obciekła. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonki, pestki i membrany, starannie myjemy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i grubo siekamy. Do dużego garnka wkładamy dynię, jabłka, paprykę, cebulę i rodzynki. Dodajemy cukier, ocet i pieprz. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do garnka. Stawiamy garnek na średnim ogniu i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy przez 30-40 minut, aż chutney będzie miał konsystencję dżemu. Co jakiś czas sprawdzamy, czy chutney nie przywiera do dna garnka. Wrzący chutney przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy wysterylizowanymi nakrętkami i słoiki odwracamy. Kiedy wystygną, myjemy z lepkich zacieków, wycieramy i naklejamy ładne nalepki. Odstawiamy na miesiąc, żeby chutney dojrzał.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Chutney z dyni: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |