W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasteczka z masłem orzechowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasteczka z masłem orzechowym

Jeden z najbardziej popularnych przepisów w Stanach Zjednoczonych. I słusznie.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 14

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 85 g brÄ…zowego cukru
  • 85 g zwykÅ‚ego cukru
  • 100 g masÅ‚a orzechowego z kawaÅ‚kami orzechów
  • 50 g obranych
  • niesolonych orzeszków ziemnych (plus trochÄ™ do posypania)
  • 1 i 3/4 szklanki mÄ…ki
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • pół Å‚yżeczki esencji waniliowej

Ciasteczka z masłem orzechowym - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia. W misce ubijamy mikserem masło, brązowy cukier, zwykły cukier i masło orzechowe. Kiedy masa będzie gładka i puszysta, dodajemy jedno ubite jajko i pół łyżeczki esencji waniliowej. Wsypujemy mąkę, przesianą z łyżeczką proszku do pieczenia. Dobrze mieszamy. Dodajemy orzeszki ziemne, mieszamy. Ciasto dzielimy na 14 kulek i kładziemy je w sporych odstępach na przygotowanych blaszkach. Widelcem spłaszczamy każdą kulkę na placuszek. Posypujemy każdy placuszek kilkoma orzeszkami ziemnymi. Wkładamy blaszki do piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Studzimy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasteczka z masłem orzechowym: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: