W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto czekoladowe Błota Mississippi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasto czekoladowe Błota Mississippi

Ciemne ciasto o pięknej nazwie "Mississippi Mud Cake". Robi się szybko, łatwo i w dodatku wszystkim smakuje.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 16

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 2 szklanki ciemnego cukru
  • 2 Å‚yżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 jajka
  • 2 i 2/3 szklanki mÄ…ki
  • szklanka dobrego ciemnego kakao
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 2 Å‚yżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szklanki maÅ›lanki
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • olej sÅ‚onecznikowy
  • polewa czekoladowa

Ciasto czekoladowe Błota Mississippi - Opis przyrządzania:

Masło wkładamy do miski. Dodajemy cukier i kawę. Ucieramy mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodajemy po jednym jajka, cały czas mieszając. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z kakao i maślankę - jeśli w pewnym momencie masa zacznie się dzielić, nie przejmujemy się, tylko kręcimy dalej. Kiedy ciasto jest już dobrze utarte, dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dużą blachę do pieczenia (taką na cały piekarnik standardowej kuchenki) smarujemy olejem słonecznikowym i wykładamy papierem do pieczenia. Na przygotowaną blachę wylewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Ciasto powinno podrosnąć i być sprężyste w dotyku. Dla pewności wbijamy patyczek. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w spokoju na pół godziny. Przestygnięte ciasto odwracamy na płaską blaszkę i zdejmujemy papier. Na cieście rozsmarowujemy polewę czekoladową.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto czekoladowe Błota Mississippi: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: