W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto imbirowe z Yorkshire

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasto imbirowe z Yorkshire

Tradycyjne, staroświeckie ciasto z dwoma rodzajami imbiru - pyszne i jakby świąteczne w charakterze.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania-Yorkshire

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g ciemnego cukru (muscovado)
  • 200 g Golden Syrup
  • 225 g mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 150 ml mleka
  • jajko
  • 200 g kandyzowanego imbiru
  • dodatkowa łyżka Golden Syrup do polania ciasta

Ciasto imbirowe z Yorkshire - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Kwadratową formę o boku 20 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Do dużej miski wkładamy masło, cukier, Golden Syrup, mąkę, sodę, imbir, mleko i jajko (rozkłócone widelcem). MIksujemy ręcznym mikserem, aż wszystko połączy się w jednolicie brązowe, gładkie i gęste ciasto. Kandyzowany imbir drobno siekamy i 3/4 dodajemy do ciasta. Mieszamy i wlewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do piekarnika na godzinę i 10 minut. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli wbity w środek ciasta wyjdzie z niego suchy, ciasto wyjmujemy z piekarnika. Studzimy przez 5 minut w formie, a potem odwracamy na metalową kratkę. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Skrapiamy łyżką Golden Syrup i posypujemy resztą kandyzowanego imbiru. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia. Ciasto przechowujemy szczelnie zapakowane.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto imbirowe z Yorkshire: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasto imbirowe z Yorkshire przepisy:

  • Placek imbirowy z lukrem
    Święta idą - czas na pierniki i różne inne pachnące korzeniami ciasta. Anglosasi robią bardzo dobre ciasta imbirowe (to chyba ich najulubieńsza przyprawa), z dodatkiem kawałków imbiru w syropie i z ciemnym cukrem lub melasą. Pyszne z filiżanką... no tak, herbaty, rzecz jasna.
  • Pudding z Yorkshire
    To nie ten osławiony pudding gotowany godzinami na parze, ale coś zupełnie innego – ciasto naleśnikowe wylewane jest na gorący tłuszcz i pieczone w piekarniku. Pudding rośnie i rumieni się, po czym znakomicie nadaje się do zbierania sosu z talerza. Choć Brytyjczycy nigdy by tego nie uznali, pudding nadaje się doskonale do zrazów duszonych lub mięsa typu gulasz (ale bez śmietany).
  • Ciastka kawowe z orzechami
    Wspaniałe ciastka typu "brownies", lecz tym razem bez czekolady. Podajemy ciastka na ciepło, z kulką lodów waniliowych i odrobiną płynnego miodu.
  • Ciastka z płatków kukurydzianych
    Chrupiące ciasteczka, coś jak śniadaniowe batoniki, tylko jeszcze lepsze. Mogą być dobrym prezentem pod choinkę.
  • Całuski z migdałami
    Jeszcze jedne świąteczne ciasteczka - z kruchego ciasta, z migdałami i imbirem. Doskonałe do kawy lub herbaty - poza tym talerz mieszanych ciasteczek wygląda zawsze bardzo kusząco.




Podziel się linkiem:


Komentarze: