Szybka sałatka obiadowa z grillowanym (na rowkowanej patelni) kurczakiem i karczochami ze słoika. Kawałek czosnkowej bułki (Czosnkowa bułka) i kieliszek wina nie zaszkodzą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2-4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami - Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy i osuszamy, pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek, kroimy w kawałki na jeden kęs.
Czosnek obieramy i siekamy na piure, dodając pół łyżeczki soli. Dodajemy sok z cytryny i łyżkę oliwy, mieszamy i polewamy kawałki kurczaka. Dokładnie mieszamy marynatę z mięsem i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Karczochy starannie osączamy z oleju, kroimy każdy pionowo na 4 części.
Rukolę myjemy, osuszamy i rozkładamy na 2 lub 4 talerze (w zależności od tego, ile osób postanowiliśmy nakarmić).
Robimy sos:
ukręcamy razem musztardę, ocet i odrobinę soli, po czym dodajemy 3 łyżki oliwy, cały czas ukręcając. Doprawiamy do smaku, jeśli trzeba (sól, cukier, pieprz).
Grillową patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy się już zagrzeje, wkładamy kawałki kurczaka i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, aż mięso będzie upieczone na wskroś. Obok kładziemy kawałki karczochów, żeby się zagrzały i lekko przypiekły.
Parmezan tniemy na cieniutkie plasterki.
Mięso i karczochy rozkładamy sprawiedliwie na rukoli, skrapiamy sosem, posypujemy płatkami parmezanu i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska