W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepła sałata z zielonych szparagów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Ciepła sałata z zielonych szparagów

Majowe danie kolacyjne lub elegancka przystawka na uroczysty wiosenny obiad.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • czosnek
  • zielone szparagi
  • jajka
  • fileciki anchois
  • świeży parmezan
  • tłuczony czarny pieprz

Ciepła sałata z zielonych szparagów - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy sos: ukręcamy ćwierć szklanki oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Pęczek zielonych szparagów myjemy w zimnej wodzie. Odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy szparag zgiąć, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Z kawałka świeżego parmezanu ścinamy cienkie plasterki - najlepiej obieraczką do warzyw. 8 filecików anchois osączamy z oleju na papierze kuchennym. W rondelku nastawiamy wodę, a kiedy zacznie się gotować, wkładamy 4 jajka (w temperaturze pokojowej, żeby nie pękały). Gotujemy 6-7 minut. Przelewamy zimną wodą i obieramy ostrożnie ze skorupek, póki ciepłe. W czasie, gdy jajka się gotują, do głębokiej patelni wlewamy wrzącą wodę i solimy. Wkładamy szparagi i gotujemy 3-4 minuty, aż trochę zmiękną, ale będą al dente. Odcedzamy i osuszamy ściereczką. Szparagi dzielimy na 4 talerze. Obrane jajka kroimy wzdłuż na pół i układamy na szparagach. Na każdej porcji kładziemy po 2 fileciki anchois i posypujemy płatkami parmezanu. Sos mieszamy i polewamy nim sałatę. Posypujemy odrobiną tłuczonego czarnego pieprzu. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciepła sałata z zielonych szparagów: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciepła sałata z zielonych szparagów przepisy:

  • Talerz szparagów z bazylią
    Lekkie danie ze szparagów w dwu kolorach z bazyliowym winegretem. Smaczne i optymistyczne.
  • Frittata ze szparagami
    Smaczny wegetariański lunch - frittatę podajemy na ciepło lub nawet letnio, z rukolą z winegretem i kilkoma rzodkiewkami dla koloru.
  • Zielone szparagi z szynką parmeńską
    Soczyste zielone szparagi podawane na ciepło. Jeden z wielu znakomitych przepisów nieocenionej Delii Smith.
  • Zielone szparagi z orzeszkami piniowymi
    Lekkie, wiosenne danie z moich ulubionych zielonych szparagów. Podajemy z kawałkami świeżej bagietki i jakimś dobrym masełkiem do smarowania - cytrynowo-koperkowym lub ziołowym (Montpellier).
  • Zielone szparagi z migdałami
    Bardzo elegancka, sezonowa (konkretnie majowa) przystawka, nawet dla najbardziej wymagających gości. Szparagi muszą być naprawdę świeże i grube, gdyż to na nich spoczywa cała odpowiedzialność za powodzenie dania.




Podziel się linkiem:


Komentarze: