W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepły kozi serek z jabłkiem na sałacie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Ciepły kozi serek z jabłkiem na sałacie

Nieduża sałatka, doskonała na przystawkę lub maleńkie danie kolacyjne. Doskonale pasuje do kieliszka wina, właściwie każdego koloru...

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 małe jabłka
  • łyżka masła
  • 2 serki typu crottin
  • mały pęczek szczypiorku
  • 100-200 g roszponki
  • oliwa z oliwek
  • ocet z cydru
  • 2 łyżki śmietanki kremowej

Ciepły kozi serek z jabłkiem na sałacie - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i przyrządem do usuwania gniazda nasiennego te właśnie gniazda usuwamy. Jabłka kroimy poziomo na 4 plastry, przy czym używać będziemy tylko tych środkowych, o największej średnicy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy plastry jabłek i smażymy na średnim ogniu na rumiano. Usmażone jabłka przekładamy na blaszkę.
Każdy serek kroimy poziomo na dwie części. Kładziemy serki na jabłkach, przeciętą stroną do góry i wstawiamy do piekarnika na 10 minut mniej więcej, czyli do chwili, aż serki się zagrzeją, ale jeszcze nie rozpłyną.
W tym czasie płuczemy, osuszamy i drobno kroimy szczypiorek.
Sałatę też myjemy i osuszamy, wkładamy do miski i dodajemy większość szczypiorku.
Ukręcamy sos z 3 łyżek oliwy, 2 łyżek octu, szczypty cukru, soli i pieprzu do smaku. Dodajemy do sałaty, starannie mieszamy i rozkładamy na 4 ładne talerze.
Piekarnik przełączamy na górny opiekacz. Każdy serek polewamy odrobiną śmietanki, posypujemy resztą szczypiorku i przypiekamy przez chwilę, nie spuszczając z nich oka.
Przyrumienione serki, wraz z podstawkami z jabłek, kładziemy centralnie na porcjach sałaty i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciepły kozi serek z jabłkiem na sałacie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Ciepły kozi serek z jabłkiem na sałacie przepisy:

  • Napoleonki jabłkowe z foie gras
    Szalenie elegancka (i dość solidna) przystawka z kaczej foie gras, podsuszanych jabłek i grzanek. Od wielkiego dzwonu, no ale w końcu idą Święta... Uprzedzam, że jeszcze tego nie robiłam, ale przepis mi się spodobał - nie wiem tylko, czy w ciągu pół godziny jabłka rzeczywiście zdążą podeschnąć. Chodzi o to, by skoncentrować ich smak, więc może trzeba będzie potrzymać je w piecu dłużej.
  • Wiosenny twarożek
    Optymistyczny i witaminowy twarożek przednówkowy. Znakomity na śniadanie i kolację (z razowym chlebkiem, mmm...) albo nawet i na przyjęcie: wówczas małe porcyjki twarożku układamy na niedużych, sztywnych listkach sałaty rzymskiej lub cykorii.
  • Bardzo udane jabłka z syropem klonowym
    Naprawdę świetne - robiłam je ostatnio do naleśników, doskonałe. Dodatek jogurtu jest bardzo właściwy - odświeża smak, łagodzi słodycz, ładnie wygląda.
  • Domowy budyń z jabłkami (wersja luksusowa)
    No jest to luksusowy deser, co tu kryć... Ale domowy budyń - z żółtkami, śmietanką, prawdziwą wanilią - jest wart grzechu. Do tego jabłka lekko podprawione calvadosem, mmm...
  • Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza
    Szalenie wytworna przystawka z gatunku "verrines", czyli małych dań podawanych w kieliszkach lub innych szklanych małych formach. Jest to bardzo prosty sposób na podanie gościom czegoś skromnego i nieskomplikowanego w elegancki i imponujący sposób.


Podziel się linkiem:




Komentarze: