W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cookies z orzechami macadamia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Cookies z orzechami macadamia

Luksusowa wersja popularnych amerykańskich ciastek. Orzechy macadamia są jak wielkie orzechy laskowe, tylko jeszcze lepsze.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 30 ciastek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 200 g jasnobrązowego cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (jeśli mamy)
  • 2 jajka
  • 300 g zwykłej mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 250 g dobrej białej czekolady
  • 150 g orzechów macadamia

Cookies z orzechami macadamia - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2 duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Po trochu dodajemy, cały czas miksując, 2 lekko ubite jajka i - ewentualnie - ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiewamy z sodą i szczyptą soli i dodajemy do masy. Mieszamy. Czekoladę i orzechy siekamy. Wraz z wiórkami kokosowymi dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na przygotowane blachy kładziemy porcje ciasta - tyle, ile się mieści na łyżce do zupy. Między porcjami ciasta zostawiamy 5-centymetrowe przerwy, gdyż ciastka rozleją się i urosną. Jeśli zostanie nam jeszcze ciasto, to oczywiście pieczemy pierwszą porcję, zdejmujemy ciastka, studzimy blachę i kładziemy kolejne porcje ciasta - może być na ten sam papier do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut, aż cookies będą pięknie złote. Studzimy i przechowujemy w szczelnym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Cookies z orzechami macadamia: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Cookies z orzechami macadamia przepisy:

  • Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami
    Bardzo amerykańskie "cookies", nieoczekiwanie doprawione mielonym zielem angielskim. Lekko piernikowe w smaku, chrupiące od orzechów - znakomite do kawy, herbaty lub szklanki zimnego mleka.
  • Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
    Wariacja na temat cookies - tym razem ze słodką, białą czekoladą i orzeszkami pistacjowymi. Raczej nie dla odchudzających się, niestety...
  • Bardzo dobre ciasteczka (cookies) Bardzo dobre ciasteczka (cookies)
    Piekę ostatnio najróżniejsze ciasta i ciasteczka z kręgu kultury amerykańskiej - Starsze Dziecko zostało skautem, a tam do takich spraw podchodzi się poważnie i matki skautów też muszą się wykazać. Wolę się nie narażać małym Amerykanom zbyt odważną kuchnią, poszerzam zatem swój repertuar o coraz to nowe cookies, ciasta bananowe, ciasta marchewkowe i muffins... Te ciasteczka są ostatnio ulubione - zarówno w drużynie, jak i u mnie w domu. No i robi się je błyskawicznie.
  • Amerykańce
    Popularne w Niemczech miękkie bułeczki z ucieranego ciasta - czułe wspomnienie z moich dziecięcych wakacji.
  • Bezowy tort z malinami
    Deser na wielkie letnie przyjęcie - warstwy bezowo-orzechowe przekładamy bitą śmietaną i malinami, nie skąpiąc zwłaszcza tych ostatnich. Jeszcze na wierzch dużo malin, przyprószonych cukrem pudrem i można hulać!




Podziel się linkiem:


Komentarze: