W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czekoladowy krem z migdałami w karmelu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Czekoladowy krem z migdałami w karmelu

Oby każdy elegancki deser dało się zrobić tak szybko i bezproblemowo...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 ml kremowej Å›mietanki
  • 250 g ciemnej czekolady (gorzkiej lub deserowej) najlepszej możliwej jakoÅ›ci
  • 4 Å‚yżki koniaku
  • 250 g dobrego naturalnego twarożku homogenizowanego
  • 120 g cukru
  • garść pÅ‚atków migdaÅ‚owych

Czekoladowy krem z migdałami w karmelu - Opis przyrządzania:

Śmietankę wlewamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Kiedy niemal się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną w kawałki czekoladę. Wsypujemy czubatą łyżkę cukru i mieszamy, aż cukier i czekolada rozpuszczą się w śmietance. Dodajemy koniak (może być brandy, niech stracę...) i twarożek, z którego uprzednio odlaliśmy serwatkę. Bardzo starannie mieszamy i przekładamy do 6 ładnych miseczek. Wstawiamy do lodówki. Płatki migdałowe wsypujemy na suchą, teflonową patelnię i podpiekamy na średnim ogniu, cały czas pilnując i co chwilę mieszając, aż będą pięknie złote. Studzimy i posypujemy krem. Resztę cukru wsypujemy na małą, ciężką patelnię i dolewamy 50 ml wody. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy, nie mieszając, aż syrop zacznie zmieniać kolor na złoty. Kiedy będzie ciemnozłoty, zdejmujemy patelnię z ognia i szybko polewamy każdą porcję kremu cieniutkim strumieniem karmelu - najlepiej robić to łyżeczką, a im cieńsze nitki uda się nam osiągnąć, tym lepiej, gdyż zbyt gruba warstwa karmelu może być trudna do zgryzienia. Staramy się zrobić to naprawdę szybko i sprawnie, bo karmel bardzo prędko twardnieje. Za to nie musi być równo, bo artystyczne zawijasy wyglądają bardzo dekoracyjnie. Moim zdaniem deser najlepszy jest zaraz po polaniu karmelem, ale są tacy, którzy wolą, żeby karmel zmiękł i zaczął zmieniać się w sosik - w tym celu należy deser zostawić na jakiś czas w spokoju.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Czekoladowy krem z migdałami w karmelu: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Czekoladowy krem z migdałami w karmelu przepisy:

  • Podwójnie karmelowy kremik
    Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!
  • Krem karmelowy, klasycznie francuski Krem karmelowy, klasycznie francuski
    Jeden z najsłynniejszych, najbardziej klasycznych deserów, jakie (coraz rzadziej) można znaleźć na tym niedoskonałym świecie. Krem jest znakomity, o czystym smaku i jedwabistej konsystencji.
  • Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi)
    Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.
  • Tarte Tatin z wÄ™gierkami (tylko trochÄ™ oszukana)
    Trochę oszukana - bo używamy do niej gotowego ciasta francuskiego, a w klasycznej tarte Tatin ciasto jest kruche i domowe. Z drugiej jednak strony, w wersji klasycznej zamiast śliwek są jabłka, więc o czym my tu właściwie mówimy... Ta nowoczesna wariacja jest naprawdę bardzo smaczna.
  • Krem bananowy z sezamem
    Delikatny krem z jajek, śmietanki i bananów, z karmelem na wierzchu. Bardzo smaczny, szczególnie dobrze sprawdza się po grillu o tematyce egzotycznej.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: