W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami

Czerwoną kapustę dusimy z galaretką i likierem z czarnej porzeczki. Jest to bardzo wyrafinowany dodatek do dziczyzny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty o wadze 1-1 1/2 kg
  • średniej wielkości cebula
  • łyżka cukru
  • 2 czubate łyżki masła
  • 150 g galaretki z czarnych porzeczek (najlepiej domowej)
  • 4 łyżki likieru cassis
  • 3 łyżki octu balsamico
  • 3 jagody jałowca
  • laska cynamonu

Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami - Opis przyrządzania:

Główkę kapusty obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki. Wycinamy głąb, zaś kapustę kroimy w poprzek na możliwie cienkie paski. Poszatkowaną kapustę wsypujemy na duże sito, płuczemy pod strumieniem zimnej wody i otrząsamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do dużego i grubego rondla wsypujemy cukier. Stawiamy na średnim ogniu i czekamy, aż się skarmelizuje. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, wrzucamy cebulę i kapustę. Mieszamy chwilę, a gdy warzywa się podsmażą, dolewamy 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy. Dodajemy galaretkę, likier, ocet, jałowiec i cynamon. Solimy. Rondel przykrywamy i dusimy kapustę na małym ogniu przez 40 minut. Przed podaniem doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami przepisy:

  • Czerwona kapusta z jeżynami
    Bardzo pyszna czerwona kapustka, z nieoczekiwanym dodatkiem świeżych jeżyn. Zrobiłam ją niedawno (jako dodatek do porchetty) i była naprawdę bardzo smaczna. W przepisie używamy czerwonego octu winnego - ja go akurat nie miałam w domu, więc dolałam octu z marynowanych wiśni i sądzę, że można by tak samo zużyć ocet ze śliwek...
  • Czerwona kapusta wrednej Niemki Czerwona kapusta wrednej Niemki
    Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!
  • Włoska kapusta w śmietanie
    Solidna, treściwa jarzynka - ja tam nic już do niej nie potrzebuję, ale szczególnie głodni powinni upiec sobie kawałek ponacinanej kiełbasy i kilka kartofelków...
  • Dwie kapusty z tymiankiem
    Słodko-kwaśna, czerwono-zielona jarzynka, dobry dodatek do pieczeni wieprzowej, kotletów lub pieczonej kiełbasy.
  • Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło
    Niemcy o kapuście wiedzą dużo - o zwykłej, o kiszonej, o czerwonej... Ta heska sałatka z białej kapusty jest przepyszna, doskonale pasuje do wszelkich dań z wieprzowiny (o której Niemcy wszak też sporo wiedzą) oraz do mielonych kotletów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: