Smaczna, bezpretensjonalna zupa z ziemniaków, warzyw i pieczarek. Dla każdego i na każdy dzień.
Kraj pochodzenia: Czechy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Czeska zupa ziemniaczana - Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W sporym rondlu roztapiamy półtorej łyżki masła, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula będzie złota. Wsypujemy mąkę i smażymy, aż zacznie zmieniać kolor - cały czas mieszamy. Po trochu dolewamy wywar, mieszając, a kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez 5 minut na maleńkim ogniu (chodzi o to, żeby mąka straciła smak surowości). Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w zgrabną kostkę. Dodajemy do zupy. Seler obieramy z wąsów, płuczemy i drobniutko siekamy. Dodajemy do zupy. Pieczarki pozbawiamy nóżek, zdejmujemy także skórkę z kapeluszy. Kapelusze drobno siekamy. Na patelni roztapiamy resztę masła, wrzucamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut - aż woda zawarta w grzybach wyparuje, a pieczarki zaczną się lekko rumienić. Dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Solimy, pieprzymy (pardon) i doprawiamy majerankiem. Gotujemy zupę na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypujemy siekaną natką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Czeska zupa ziemniaczana: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna