W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czeska zupa ziemniaczana

Zupa

Czeska zupa ziemniaczana

Czeska zupa ziemniaczana

Smaczna, bezpretensjonalna zupa z ziemniaków, warzyw i pieczarek. Dla każdego i na każdy dzień.

Kraj pochodzenia: Czechy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 5 szklanek (1 1/4 litra) wywaru warzywnego
  • 2 marchewki
  • gałązka selera naciowego
  • 4 pieczarki średniej wielkości
  • 2 spore ziemniaki
  • majeranek
  • natka pietruszki

Czeska zupa ziemniaczana - Opis przyrządzania:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W sporym rondlu roztapiamy półtorej łyżki masła, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula będzie złota. Wsypujemy mąkę i smażymy, aż zacznie zmieniać kolor - cały czas mieszamy. Po trochu dolewamy wywar, mieszając, a kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez 5 minut na maleńkim ogniu (chodzi o to, żeby mąka straciła smak surowości). Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w zgrabną kostkę. Dodajemy do zupy. Seler obieramy z wąsów, płuczemy i drobniutko siekamy. Dodajemy do zupy. Pieczarki pozbawiamy nóżek, zdejmujemy także skórkę z kapeluszy. Kapelusze drobno siekamy. Na patelni roztapiamy resztę masła, wrzucamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut - aż woda zawarta w grzybach wyparuje, a pieczarki zaczną się lekko rumienić. Dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Solimy, pieprzymy (pardon) i doprawiamy majerankiem. Gotujemy zupę na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypujemy siekaną natką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Czeska zupa ziemniaczana: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: