W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Deser kawowy z orzechami

Deser

Deser kawowy z orzechami

Ni to ciasto, ni deser... (moja Babcia na takie trudne do zdefiniowania słodkości mówiła zawsze "legumina"). W każdym razie deser ten jest bardzo praktyczny, bo robi się szybko, a trzeba go zrobić wcześniej, żeby dobrze zastygł.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 250 g (ćwierć kilo) dobrych suchych biszkoptów (np. lady's fingers)
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 surowe żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • jedno surowe białko
  • 6 łyżek cukru pudru (na lukier)
  • syrop kawowy

Deser kawowy z orzechami - Opis przyrządzania:

Orzechy wsypujemy na suchą patelnię. Stawiamy na średnim ogniu i podpiekamy przez kilka minut, cały czas mieszając, bo orzechy mają skłonność do przypalania. Kiedy będą już ładnie pachnieć i zaczną się rumienić, zsypujemy je na ściereczkę i zostawiamy do wystygnięcia. Kilka orzechów zostawiamy do dekoracji, resztę grubo siekamy.
Biszkopty miksujemy w malakserze na proszek.
W dużej misce mieszamy starannie na gładką masę masło, żółtka, cukier puder, siekane orzechy, biszkoptowy proszek oraz 2 łyżki syropu kawowego.
Kwadratową formę o boku 18 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią plastikową. Do przygotowanej formy wkładamy masę biszkoptowo-kawowo-orzechową i wyrównujemy wierzch. Formę z deserem wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Zastygnięty deser odwracamy na półmisek.
Robimy polewę: surowe białko ucieramy z 6 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami syropu kawowego na gładką masę. Polewamy ciasto, wyrównując powierzchnię szpatułką. Zostawiamy na kwadrans, po czym dzielimy na porcje i ozdabiamy pozostałymi orzechami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Deser kawowy z orzechami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: