Zielony dip ładnie kontrastuje z gotowanymi krewetkami; można też ugotowane mule wyjąć ze skorupek, wymieszać z dipem i z powrotem włożyć w połówki skorupek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dip oliwkowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Do malaksera wkładamy oliwki i osączone z zalewy kapary. Bazylię i natkę myjemy i osuszamy, obrywamy listki i wkładamy je do malaksera. Dodajemy osączony pieprz i 2 łyżki oliwy i miksujemy wszystko na możliwie gładką masę - co jakiś czas malakser otwieramy i zeskrobujemy ze ścianek nie posiekane kawałki. Gładki sos przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą (choć pewnie nie będzie trzeba) i dodajemy jogurt. Starannie mieszamy i podajemy do krewetek, surowych warzyw lub kawałków pity.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Dip oliwkowy: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska