W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dip z jogurtu z przyprawami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Dip z jogurtu z przyprawami

Taki jogurtowy sos spotykamy w róznych kuchniach - w indyjskiej, marokańskiej, irańskiej. Jest wspaniały do maczania kawałków ciepłego wschodniego pieczywa lub kawałków warzyw.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 szklanki (czyli 1/2 litra) gęstego naturalnego jogurtu
  • limetka
  • miód
  • drobno siekana cebulka dymka

Dip z jogurtu z przyprawami - Opis przyrządzania:

Kolendrę, kmin i kminek wsypujemy na małą patelenkę i stawiamy na średnim ogniu. Prażymy, mieszając, aż ziarenka zaczną strzeleć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Mielimy przyprawy w młynku i znów wsypujemy na patelenkę. Dodajemy kurkumę i paprykę i podgrzewamy, mieszając, przez kilka chwil, aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy do miseczki i czekamy, aż wystygną.
Wyciskamy sok z limetki.
Mieszamy razem jogurt, przyprawy i sok z limetki. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu.
Tak przygotowany dip możemy przechowywać pod przykryciem w lodówce. Tuż przed podaniem trzeba go tylko zamieszać i posypać siekaną dymką.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dip z jogurtu z przyprawami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Dip z jogurtu z przyprawami przepisy:

  • Raita ogórkowa Raita ogórkowa
    Nieodzowny w indyjskiej kuchni sos-dodatek. Doskonale gasi pożar zbyt ostrych dań.
  • Dip oliwkowy
    Zielony dip ładnie kontrastuje z gotowanymi krewetkami; można też ugotowane mule wyjąć ze skorupek, wymieszać z dipem i z powrotem włożyć w połówki skorupek.
  • Dip jogurtowy
    Prościutki sos z greckiego jogurtu, doskonały do maczania rozmaitych surowych warzyw - szczególnie pyszne są rzodkiewki.
  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.
  • Dip z awokado
    Odmiana guacamole, w łagodniejszej, bardziej europejskiej wersji. Podajemy do surowych warzyw, np. kawałków kopru włoskiego lub kalarepki.


Podziel się linkiem:




Komentarze: