W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dorada z anchois

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Dorada z anchois

Pieczona dorada z sosem dla wielbicieli anchois. Podajemy z gotowanymi kartofelkami lub chrupiącą bagietką i słatką z pieczonej papryki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dorada o wadze 1 1/2 kg
  • 4 szalotki
  • 2 cebule
  • cytryna
  • 3 listki laurowe
  • gałązka świeżego tymianku
  • 120 g filecików anchois w oleju
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml kremowej płynnej śmietanki
  • odrobina soku z cytryny

Dorada z anchois - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Doradę skrobiemy, patroszymy (jeśli trzeba) i starannie płuczemy w zimnej wodzie. Szalotki i cebule obieramy i kroimy najpierw na pół, potem na cieniutkie półplasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i kroimy w cienkie plasterki. Fileciki anchois odsączamy z oleju. 4 fileciki i 2 plasterki cytryny wkładamy do środka dorady. Rybę lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Na sporym półmisku żaroodpornym układamy szalotki, cebulę i cytrynę tak, by ryba miała na czym leżeć. Dodajemy tymianek (całą gałązkę) i listki laurowe, po czym na wierzchu kładziemy rybę. Wstawiamy doradę do piekarnika i pieczemy przez 1/2 godziny (czyli 30 minut). PO 15 minutach ostrożnie rybę odwracamy. Resztę anchois drobno siekamy i mieszamy ze śmietanką. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem (solić chyba nie będzie trzeba, bo anchois są słone, chyba, żeby ktoś musiał...). 5 minut przed końcem pieczenia polewamy rybę kilkoma łyżkami sosu z anchois. Rybę albo dzielimy na porcje i wraz z cebulką przekładamy na ogrzane talerze lub też po prostu podajemy rybę w naczyniu, w którym się piekła. Resztę sosu podajemy na zimno w miseczce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Dorada z anchois: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Dorada z anchois przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: