W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dorada z kiszoną cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Dorada z kiszoną cytryną

Pieczona w całości ryba, przyprawiona w marokańskim duchu. Doskonała z kuskusem lub tabbouleh i pieczonymi pomidorami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dorada o wadze około 1
  • 2 kg
  • 1 kiszona cytryna (patrz przepis)
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Dorada z kiszoną cytryną - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rybę skrobiemy i patroszymy (jeśli jest taka konieczność), płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Nacinamy wierzch ukośnie na głębokość 1/2 cm czterema równoległymi nacięciami. Ćwiartkę kiszonej cytryny kroimy na 4 paski i układamy je w nacięciach. Resztę cytryny drobno siekamy. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zmięknie - czyli jakieś 5-7 minut. Lekko solimy i dodajemy posiekaną cytrynę. Wykładamy cebulę na żaroodporny półmisek. Na wierzch kładziemy doradę, lekko solimy i - pardon - pieprzymy, oprószamy cynamonem i kminem. Polewamy łyżką-dwiema oliwy i wstawiamy do nagrzanego piekarnka na 20 minut. W czasie pieczenia ze 2 razy polewamy sosem, który się wytworzył. Podajemy prosto z piekarnika, z kuskusem lub tabbouleh.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Dorada z kiszoną cytryną: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Dorada z kiszoną cytryną przepisy:

  • Dorada z anchois
    Pieczona dorada z sosem dla wielbicieli anchois. Podajemy z gotowanymi kartofelkami lub chrupiącą bagietką i słatką z pieczonej papryki.
  • Pieczona dorada z papryką
    Pieczona ryba w całości ze słodko-kwaśnym confit z papryki. Podajemy z pieczywem i michą sałaty.
  • Dorada pieczona z ziołami i papryką
    Lekkie i bezproblemowe danie z popularnej u nas dorady.
  • Sałatka z pomidorów z bulgurem
    Skrzyżowanie tabbouleh z pomidorową salsą - bardzo zdrowy i pyszny dodatek do każdego posiłku, szczególnie do dań z grilla.
  • Bakłażany zapiekane z mozarellą
    Danie to pochodzi chyba z południa Włoch, ale podobne robi się i w Grecji. Jest to rodzaj wegetariańskiej musaki i jak za klasyczną osobiście nie przepadam, to ta bezmięsna wersja jest świetna. Podajemy z ryżem lub tabbouleh.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

maniasmakowania.pl, 2012-09-29 12:22:59
Pierwszy raz słyszę o kiszeniu cytryny fajny pomył muszę wykorzystać
Moja ocena: 5