W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dorsz pieczony z chorizo

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Dorsz pieczony z chorizo

Wariacja na temat popularnego na Półwyspie Iberyjskim połączenia smaków solonego dorsza i paprykowej kiełbasy chorizo. Ponieważ nie mogę dojść do ładu z dorszem solonym, ten przepis podoba mi się znacznie bardziej.

Kraj pochodzenia: Hiszpania/Portugalia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g młodego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 porcje filetów z dorsza bez skóry
  • 100 g chorizo
  • oliwa z oliwek

Dorsz pieczony z chorizo - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Szpinak starannie płuczemy i osączamy, wkładamy do płaskiej żaroodpornej formy. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do szpinaku. Rybę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i solimy z obu stron. Układamy na szpinaku. Chorizo kroimy w cienkie plasterki - powinno wyjść 12. Na każdej porcji kładziemy 3 plasterki chorizo. Wstawiamy rybę do piekarnika na 15 minut - dorsz powinien stracić swą rybią przezroczystość i dać się podzielić widelcem na płatki. Przekładamy porcje ryby wraz ze szpinakiem na ogrzane talerze i podajemy, np. z piure ziemniaczanym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Dorsz pieczony z chorizo: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Dorsz pieczony z chorizo przepisy:

  • Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo
    ...czyli caldo verde, narodowe danie Portugalii. Podajemy z chlebem kukurydzianym i rustykalnym czerwonym winem.
  • Płonące chorizo
    Zakąska, która robi wrażenie. Brandy, którym polewamy kiełbasę, nie służy wyłącznie do podpalenia i zaimponowania gościom, ale także przyjemnie zmienia - uszlachetnia - smak chorizo.
  • Smażone chorizo
    Pikantna, gorąca zakąska z hiszpańskiej paprykowej kiełbasy. Nie da się ukryć, że idealnie nadaje się jako zagrycha.
  • Znakomity dorsz z tymiankiem
    Bardzo prosty sposób na ładny, soczysty kawałek dorsza, jednej z najlepszych ryb na świecie. Podajemy z piure z ziemniaków, albo małymi gotowanymi kartofelkami, albo smażonymi, albo pieczonymi w plastrach...
  • Dorsz z koprem włoskim
    Piękne i lekkie danie, o atrakcyjnym cytrynowo-anyżkowym aromacie. Koper włoski jest nie tylko delikatny i smaczny, ale również doskonale poprawia trawienie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: