W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dorsz z musztardową skórką

Danie główne z ryb

Dorsz z musztardową skórką

Jeszcze nie próbowałam - w domu tylko ja jadam musztardę - ale wygląda ciekawie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 małe ziemniaki
  • 4 cebulki dymki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki dobrej gruboziarnistej musztardy
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu (ze słoika)
  • 4 porcje filetów z dorsza (każdy o wadze do 200 g)
  • szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina

Dorsz z musztardową skórką - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej tarce. Przekładamy starte ziemniaki na duże sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Starannie odciskamy w ściereczce, po czym rozkładamy cienką warstwą, żeby ziemniaki dobrze obeschły. Dymki obieramy z przywiędłych liści, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy ziemniaki i dymkę i smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż zaczną się rumienić, czyli jakiś kwadrans. Zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę i chrzan, starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorsza myjemy i osuszamy, układamy w sporym naczyniu do zapiekania. Solimy, a na wierzchu rozkładamy przyprawione ziemniaki. Dokoła wlewamy wino i wstawiamy rybkę do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Podajemy z sałatą i jakąś jarzynką - może brukselką?

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Dorsz z musztardową skórką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: