Zdrowe, niskokaloryczne danie (zwłaszcza, jeśli użyjemy odtłuszczonego jogurtu), a przy tym smaczne, co nie zawsze idzie w parze. Dzięki ochronnej warstwie sosu dorsz nie wysycha w piekarniku i pozostaje soczysty.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dorsz zapiekany z jogurtem i pesto - Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy grill w piekarniku. Mieszamy starannie jogurt z pesto, dodajemy natkę oraz sól i pieprz do smaku. Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierem kuchennym i układamy w płaskim żaroodpornym naczyniu. Polewamy jogurtowym sosem tak, żeby wszystkie porcje ryby były nim pokryte. Wstawiamy rybę pod grill, czyli opiekacz, na jakieś 5-7 minut (w zależności od grubości filetów), aż będzie upieczona (sprawdzamy, wycinając kawałeczek ryby w najgrubszym miejscu). Posypujemy koperkiem i natychmiast podajemy, np. z zieloną sałatą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Dorsz zapiekany z jogurtem i pesto: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska