W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dorsz zapiekany z jogurtem i pesto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Dorsz zapiekany z jogurtem i pesto

Zdrowe, niskokaloryczne danie (zwłaszcza, jeśli użyjemy odtłuszczonego jogurtu), a przy tym smaczne, co nie zawsze idzie w parze. Dzięki ochronnej warstwie sosu dorsz nie wysycha w piekarniku i pozostaje soczysty.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 łyżek naturalnego jogurtu
  • 4 łyżki czerwonego pesto (ze słoika)
  • 2 łyżki siekanej natki
  • 4 filety z dorsza bez skóry (każdy o wadze 150-200 g)
  • 2 łyżki siekanego koperku

Dorsz zapiekany z jogurtem i pesto - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy grill w piekarniku. Mieszamy starannie jogurt z pesto, dodajemy natkę oraz sól i pieprz do smaku. Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierem kuchennym i układamy w płaskim żaroodpornym naczyniu. Polewamy jogurtowym sosem tak, żeby wszystkie porcje ryby były nim pokryte. Wstawiamy rybę pod grill, czyli opiekacz, na jakieś 5-7 minut (w zależności od grubości filetów), aż będzie upieczona (sprawdzamy, wycinając kawałeczek ryby w najgrubszym miejscu). Posypujemy koperkiem i natychmiast podajemy, np. z zieloną sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Dorsz zapiekany z jogurtem i pesto: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Dorsz zapiekany z jogurtem i pesto przepisy:

  • Odchudzający dorsz z gremolatą Odchudzający dorsz z gremolatą
    Lekkie rybne danie bez tłuszczu (jeśli nie odchudzamy się właśnie, do sosu dodajemy kawałek masła). Podajemy z gotowanym kartofelkami z koperkiem i miską mieszanej sałaty.
  • Znakomity dorsz z tymiankiem
    Bardzo prosty sposób na ładny, soczysty kawałek dorsza, jednej z najlepszych ryb na świecie. Podajemy z piure z ziemniaków, albo małymi gotowanymi kartofelkami, albo smażonymi, albo pieczonymi w plastrach...
  • Dorsz po flamandzku
    Ponoć przepis ten ma średniowieczny rodowód - chętnie wierzę, gdyż do dzisiaj w Belgii popularna jest ryba w lekko kwaskowatym sosie z białego wina z ziołami i skądś musiało się to wziąć...
  • Dorsz z grzybami po chińsku
    Bardzo przyjemny (w sensie prosty, smaczny, zdrowy, szybki, niezbyt drogi itd.) sposób na spożycie białej, chudej rybki. Słodko-kwaśny sos z grzybami shiitake ma wszelkie zalety chińskiego fast foodu, będąc przy okazji pozbawionym podejrzanych dodatków. Pyszności!
  • Dorsz smażony z warzywami
    Wszystko z jednego garnka, a konkretnie patelni. Kawałki ryby, owinięte włoską szynką, i rumiane warzywa - pyszne i w dodatku całkiem good for you (jeśli nie liczyć smażenia).




Podziel się linkiem:


Komentarze:

natalka, 2011-03-16 7:47:18
A co jest swoją drogą, że wszyscy uparli się, żeby wysyłać tylko krytyczne, a często wręcz nieprzyjemne komentarze? Przecież nawet statystycznie niektóre przepisy muszą się udawać (zwłaszcza, jeśli mnie się udają, a ja gotuję z PieceOfCake...)! I wtedy nikt nie ma ochoty napisać kilku miłych słów?! Czy to po prostu prawo internetu, że bardziej aktywni są krytyczni, niezadowoleni, a także (niestety) agresywni i złośliwi?
Moja ocena: 5

natalka, 2011-03-16 7:42:33
Może jogurt był chudy? Jeśli jest niskoprocentowy, to się zsiada, czyli robi grudkowaty!
Moja ocena: 5

Kaisaku, 2011-03-15 16:37:55
Nie wiem czy coś źle zrobiłam efekt był natomiast taki że jogurt zsiadł się, zrobiły się grudki, a dorsz nie wiedzieć czemu zrobił się żylasty. Więcej z tego przepisu nie skorzystam.
Moja ocena: 1