W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dżem-sos z pomidorów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Dżem-sos z pomidorów

Słodki i ostry zarazem, azjatycki w duchu sosik do maczania rozmaitych chrupiących kąsków - kawałków warzyw, tempury, smażonych ziemniaczków, krewetek itp. Można zrobić go wcześniej, bo dobrze się przechowuje.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 dojrzałych pomidorów typu Roma
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki sosu rybnego

Dżem-sos z pomidorów - Opis przyrządzania:

Pomidory myjemy i kroimy w kawałki.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i ogonki, myjemy i kroimy w kawałki.
Czosnek obieramy.
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
Do malaksera lub blendera wkładamy pomidory, chilli, czosnek i imbir, dodajemy cukier, ocet i sos rybny i miksujemy, aż wszystko dobrze się posieka i wymiesza.
Przelewamy masę do garnka, dolewamy ciut wody i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy dżem (właściwie dżem to się smaży...) przez pół godziny, aż zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywierał do dna.
Zdejmujemy z ognia, studzimy i przekładamy do naczynia z przykrywką - żeby powierzchnia nie ciemniała. Trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Dżem-sos z pomidorów: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Dżem-sos z pomidorów przepisy:

  • Pomidory w kokosowym sosie Pomidory w kokosowym sosie
    Przepis nie jest mój, tylko pana Nigela Slatera, acz zmodyfikowany. Bardzo lubię czytać książki pana NS, znacznie mniej poważam jego programy telewizyjne. Szanuję go jednak za to, że przypomina o różnych smacznych drobiazgach, rzadko obecnych w celebryckich kuchniach: a to o zwykłej grzance z serem, to o kawałku pieczonej dyni z jogurtem, to znów o tym, że sałata, wymieszana na talerzu z gorącym mięsnym sosem, jest wyjątkowo smaczna... Pomidory w tym przepisie to rodzaj nieskomplikowanego curry, doskonałego z ryżem basmati lub świeżym pieczywem.
  • Cejlońskie curry z buraczków
    Piękne w kolorze, egzotyczne w smaku curry z przepisu Sophie Griggson. Podajemy razem z innymi curry i miską ryżu.
  • Buraczki z pomidorami
    Inspirowana daniami z kuchni Indii jarzynka - oryginalna i pyszna, bardzo odpowiednia na lato.
  • Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw
    Szczęśliwy, bo marokański - a w Maroku siedem to liczba kojarząca się ze szczęściem. W tym daniu mamy właśnie tyle warzyw: marchewkę, rzepki, fasolkę, dynię, cebulę, pomidory i groch włoski. Porcja jest ogromna, na osiem osób, ale gulasz można zamrozić w porcjach i mieć na "zaś". Zdjęcie (też szczęśliwe) Anny Nowak.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).


Podziel się linkiem:




Komentarze: