W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Elegancka bawarska kapustka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Elegancka bawarska kapustka

Tym razem kiszona kapusta z zielonymi winogronami i winem - doskonała do wypieczonej na chrupiąco kaczki, kotlecików cielęcych, a nawet smażonej białej ryby.

Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 Å‚yżki oleju sÅ‚onecznikowego
  • Å‚yżka cukru
  • 750 g (3/4 kg) dobrej kiszonej kapusty
  • szklanka (1/4 litra) biaÅ‚ego wina
  • 125 g zielonych bezpestkowych winogron

Elegancka bawarska kapustka - Opis przyrzÄ…dzania:

W ciężkim rondlu rozgrzewamy olej z cukrem, mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i rozluźniamy widelcem. Wkładamy kapustę na olej z cukrem i smażymy chwileczkę, mieszając, żeby się zagrzała.
Wlewamy szklankę wody i wino - w tym przypadku może być półwytrawne, lekka słodycz kapuście nawet dobrze zrobi - i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i dusimy kapustę mniej więcej pół godziny.
Jeśli bardzo nam się chce, lub też nadciąga na obiad szczególnie wymagająca teściowa, obieramy winogrona ze skórki - w tym celu zanurzamy je na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i małym nożykiem ostrożnie pozbawiamy owoce skórki. Jeśli teściowej nie widać na horyzoncie, winogrona po prostu myjemy.
Kiedy kapusta będzie już ugotowana, rondel odkrywamy, ogień zwiększamy i redukujemy nieco płyn w garnku. Doprawiamy do smaku solą (pewnie nie trzeba, ale kto wie) i sporą ilością pieprzu, wkładamy winogrona i podgrzewamy jeszcze kilka minut.
Podajemy dobrze ciepłą, do mięsa z knedlami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Elegancka bawarska kapustka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Elegancka bawarska kapustka przepisy:

  • Farsz z kapusty kiszonej i grzybów (do pierogów, krokietów, pasztecików)
  • CielÄ™cina z winogronami
    Delikatne, jesienne danie. Do plastrów cielęciny w winogronowo-winnym sosie doskonale pasuje kremowe piure z ziemniaków i kilka listków cykorii.
  • Czerwona kapusta z jeżynami
    Bardzo pyszna czerwona kapustka, z nieoczekiwanym dodatkiem świeżych jeżyn. Zrobiłam ją niedawno (jako dodatek do porchetty) i była naprawdę bardzo smaczna. W przepisie używamy czerwonego octu winnego - ja go akurat nie miałam w domu, więc dolałam octu z marynowanych wiśni i sądzę, że można by tak samo zużyć ocet ze śliwek...
  • MÅ‚oda kapustka po bawarsku
    Niemcy na kapuście znają się naprawdę dobrze - młoda kapustka po bawarsku jest tego najlepszym dowodem.
  • Czerwona kapusta wrednej Niemki Czerwona kapusta wrednej Niemki
    Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: