Danie nieco w stylu fusion - warzywa smażymy w woku, metodą stir-fry, a potem podajemy je ze śródziemnomorskim falafelem (falaflem?), jogurtem i kolendrą. Świetne i nowoczesne danie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Falafel smażony z warzywami - Opis przyrządzania:
MarchewkÄ™ obieramy, myjemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski.
Kapustę i paksoi (bok choy) obieramy z przywiędłych liści i cienko szatkujemy. Wsypujemy na sito, płuczemy i starannie osączamy.
CytrynÄ™ szorujemy w gorÄ…cej wodzie i kroimy w cienkie plasterki, wybierajÄ…c pestki.
Rozgrzewamy w woku 2 łyżki oliwy. Wrzucamy i smażymy na średnim ogniu, aż zmiękną, czyli jakieś 5-7 minut. Dodajemy kapustę z paksoi i plasterki cytryny, mieszamy i smażymy dalej przez kolejne 5-7 minut.
Dodajemy usmażony falafel i smażymy jeszcze tyle, żeby kulki dobrze się rozgrzały. Doprawiamy warzywa do smaku solą i przekładamy na ogrzane talerze.
Polewamy jogurtem i posypujemy listkami umytej kolendry. Podajemy z chlebkiem pita lub ryżem basmati.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Falafel smażony z warzywami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska