W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Fasolka urad z mlekiem kokosowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Fasolka urad z mlekiem kokosowym

Nie jestem do końca przekonana, czy w Indiach dodano by do tego dania mleko kokosowe - zasadniczo łuskaną fasolkę urad (zwaną też białą soczewicą) gotuje się po prostu w wodzie, z różnymi przyprawami. Kiedyś jednak dolałam do niej resztkę mleka kokosowego, które zostało po jakimś innym daniu i okazało się, że delikatny posmak kokosa świetnie fasolce robi!

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g Å‚uskanej fasolki urad (biaÅ‚ej)
  • Å‚yżeczka turmeriku
  • Å‚yżka mielonej kolendry
  • Å‚yżka pokruszonej ostrej papryki
  • szklanka mleka kokosowego
  • 7 zÄ…bków czosnku
  • kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru o dÅ‚ugoÅ›ci 5 cm
  • duża cebula
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 3 Å‚yżki oleju roÅ›linnego
  • Å‚yżka nasion kminu rzymskiego
  • garść siekanej Å›wieżej kolendry do posypania

Fasolka urad z mlekiem kokosowym - Opis przyrzÄ…dzania:

Fasolkę urad (łuskaną i łamaną, o kremowym kolorze) wsypujemy na sito i przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do miski i zalewamy wodą tak, by sięgała ponad fasolkę. Odstawiamy na 2 godziny do namoczenia.
Namoczoną fasolkę osączamy na sicie i wsypujemy do garnka. Dodajemy turmerik, kolendrę i paprykę, wlewamy 2 szklanki wody i wsypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez mniej więcej kwadrans, aż fasolka będzie prawie miękka, a woda niemal całkiem odparuje. Wtedy dolewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze z 5 minut.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i imbir i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do porcelanowego lub kamiennego moździerza, dosypujemy płaską łyżeczkę soli i rozcieramy na gładkie piure.
CebulÄ™ obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w cienkie plasterki (razem z nasionkami, danie powinno być pikantne!).
Wlewamy olej na patelnię i stawiamy na sporym ogniu. Kiedy będzie gorący, wsypujemy kmin rzymski i smażymy, aż zacznie strzelać. Teraz dodajemy imbir z czosnkiem, cebulę i papryczki, mieszamy i smażymy, nadal na sporym ogniu, aż cebula będzie rumiana.
Usmażoną cebulę dodajemy do fasolki i delikatnie mieszamy.
Gotowe danie posypujemy kolendrÄ… i podajemy z indyjskimi chlebkami i jakimÅ› smacznym chutneyem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Fasolka urad z mlekiem kokosowym: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: